Industrija

Investicija od 50 miliona eura u fabriku za preradu gipsa


Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić najavio je tokom posjete Rudniku i Termoelektrani “Ugljevik” investiciju od 50 miliona eura u izgradnju fabrike za preradu gipsa kao produkta odsumporavanja i otvaranje novih 100 radnih mjesta.

“Ova investicija sa kineskom kompanijom BNBM, u kojoj je RiTE Ugljevik jedan od akcionara, otvara novu stranicu rada i razvoja, a trebala bi da bude realizovana narednih nekoliko godina”, rekao je Đokić nakon današnje sjednice Skupštine akcionara RiTE Ugljevik.

On je podsjetio na veliku investiciju iz 2017. godine u sistem za odsumporavanje dimnih gasova, koji je za nekoliko decenija produžio radni vijek elektrane, koja je sada vrlo mali zagađivač, te dodao da će novom investicijom tehnološki proces biti zaokružen.

“To je i veliki doprinos daljem rastu industrijske proizvodnje u Republici Srpskoj”, istakao je Đokić i izrazio zahvalnost svima koji su godinama radili da bi se omogućila realizacija nove investicije, a ključnu saglasnost je već dala Vlada Srpske.

Ministar je obišao i radove na redovnom godišnjem remontu u RiTE “Ugljevik”, koji treba da ojača njenu pogonsku spremnost i povećanje obima proizvodnje električne energije, te izrazio optimizam u pogledu budućnosti rada “Termoelektrane” do 2050. godine.

Direktor RiTE Ugljevik Diko Cvijetinović rekao je da je i Skupština akcionara danas donijela važnu odluku za ovo preduzeće i za Republiku Srpsku o mogućnosti prodaje gipsa za kompaniju BNBM, čime su stvoreni uslovi za pokretanje investicije u gradnji fabrike gipsa u Ugljeviku, što je značajno za ovo područje i cijelu Srpsku.

Izvršni direktor Milutin Tasovac najavio je da će redovan remont, koji je počeo 8. maja, biti završen 23. juna i da će omogućiti povećanje snage pogona i veću stabilnost.

Srna