Investicije

Otvara se japanska fabrika u Novom Sadu


Predsjednik Republike Srbije, Aleksandar Vučić prisustvuje svečanom otvaranju fabrika japanske korporacije Nidec (Nidec Electric Motor Serbia d.o.o. i Nidec Elesys Europe d.o.o.) u Novom Sadu.

NIDEC je osnovan 1973. godine u gradu Kjoto, u Japanu, a danas je svjetski lider u proizvodnji svih vrsta elektromotra sa najvećim udjelom na svjetskom tržištu malih vretenastih motora koji napajaju hard diskove.

Korporacija posluje u više od 40 zemalja, sa oko 340 kompanija u grupi i zapošljava više od 120.000 ljudi širom svijeta.

Ulaganje u Srbiju je dio dugoročne strategije kompanije, a pokretanje fabrike u Novom Sadu je prvi korak ka formiranju evropskog industrijskog parka NIDEC.

Svojim prisustvom u Srbiji NIDEC korporacija je stvorila centralnu bazu aktivnosti koje se zasnivaju na savremenoj tehnološkoj proizvodnji visokofrekventnh motora jednosmjerne struje bez četkica i srodnih proizvoda za vozila. Glavno poslovanje NIDEC-ove fabrike u Novom Sadu se bazira na proizvodnji i prodaji automobilskih motora ovog tipa, koji se većinom plasiraju na evropskom tržištu.

Uporedo sa pripremama za izgradnju nove fabrike je i u procesu zapošljavanja novih radnika.

Kao dio uspostavljanja lanca snabdijevanja u Istočnoj Evropi i priprema za rad fabrike, započeta je i selekcija kompanija za proizvodnju opreme, kao i kompanija koje se bave pogonskim radovima, i na taj način se doprinosi ekonomskoj revitalizaciji kako u Srbiji tako i u istočnoj Evropi, prenosi “Telegraf”

Nezavisne.com