Energetika

Ina i MOL konačno dobili odobrenje za preuzimanje OMV-a Slovenija


MOL Grupa, čija je Ina članica, dobila je odobrenje Evropske komisije čime su ispunjeni svi uvjeti za preuzimanje 92,25 posto udjela u OMV-u Slovenija.

Ina i MOL dobili su konačno odobrenje Evropske komisije za preuzimanje OMV-a Slovenija čiji se završetak očekuje do kraja juna, nakon čega će Ina povećati svoj udio u OMV Slovenija sa sadašnjih 7,75, na 33 posto, izvijestila je Ina u subotu.

MOL Grupa, čija je Ina članica, dobila je odobrenje Evropske komisije čime su ispunjeni svi uslovza preuzimanje 92,25 posto udjela u OMV-u Slovenija.

Odobrenje dolazi nakon provedene dubinske analize MOL grupe potencijalnog preuzimanja maloprodajne mreže OMW Slovenije.

Kao predsulov za pozitivnu odluku Evropske komisije o preuzimanju OMV-a, MOL Grupa je u martu sklopila ugovor o prodaji 39 benzinskih postaja Shellu iz svoje buduće kombinirane maloprodajne mreže u Sloveniji.

Zaključenje transakcije s OMV-om Slovenija očekuje se do 30. juna ove godine.

Istodobno će se, kažu u Ini, provoditi sporazum između MOL-a i Ine prema kojem će Ina povećati svoj udio u OMV-u Slovenija sa sadašnjih 7,75 posto na 33 posto.

“Preuzimanje poslovanja OMV-a u Sloveniji omogućit će Ini i MOL-u iskorištavanje cjelokupnih proizvodnih, logističkih i rafinerijskih kapaciteta u široj srednjoevropskoj regiji u većoj mjeri nego danas te će MOL Grupa u partnerstvu s Inom postati drugi najveći igrač na slovenskom tržištu”, kaže se u priopćenju.

Dodaje se kako je “na razini MOL Grupe izraženo uvjerenje da će tržišno natjecanje u Sloveniji dodatno ojačati ovom transakcijom i završetkom popravnih mjera za zaštitu tržišnog natjecanja” jer će , kako se navodi, “pojava jakog drugog igrača izvršiti pritisak na dominantnog pružatelja usluga te će rezultirati boljim cijenama i kvalitetom za sve kupce u Sloveniji”.

Vodeći tržišni udjel u prodaji goriva u Sloveniji trenutačno ima Petrol.