Novosti

Bogati Hrvat želi biti predsjednik Ekvadore


U svojoj kompaniji zapošljava 2000 ljudi.


Potvrđena je kandidatura Jana Topića, porijeklom iz Hrvatske, za predsjednika Ekvadore.

Topić je sin telekomunikacijskog magnata i vlasnika Telconeta Tomislava Topića iz Guayaquile.

Školovao se na Harvardu i UPennu (University of Pennsylvania), stručnjak je ekonomista i stručnjak za nacionalnu sigurnost, osnivač i vlasnik najveće zaštitne tvrtke u Ekvadoru koja zapošljava 2000 ljudi.

Nije član niti jedne stranke, ali iza njega u kandidaturi stoji Kršćansko-socijalna stranka. Poziva sve stranke, bez obzira na pripadnost, na zajedništvo za dobrobit građana.

U svom obraćanju naručio je da želi zaustaviti kaos i nasilje koje vlada u Ekvadoru. Kao vojnik bio je na ratištima Sirije, Afrike i Ukrajine i gledao uništavanje tisućljetnih kultura te smatra da je vrijeme da se uvede red.

Ne predstavlja se kao političar, već kao ekonomista i stručnjak za sigurnost, koji ima plan, tim i odlučnost da donese mir, da radi na zdravstvu, obrazovanju i zapošljavanju u zemlji.

Kao jedan od glavnih, a usuđujem se reći i najzahtjevnijih zadataka, jeste stati na kraju narko-kartelima i očistiti zatvore od delinkvenata, te iskorijeniti korupciju u policiji i vojsci. Tek tada, smatra Topić, moći će omogućiti strana ulaganja i obnoviti privredu, razviti turizam i proizvodni sektor. Oko sebe želi okupiti sposobne, nepotkupljive ljude kojima je interes Ekvadora iznad svega i namjera ravnomjernog razvoja urbanih i ruralnih područja.

Naseljavanje Ekvadore počelo je krajem 19. stoljeća, kada su Hrvati tamo došli sakupljati sjeme koštunjače (“tagua”), tada najvažnijeg izvoznog proizvoda, od kojeg su se izrađivali gumbi. Nakon razvoja kemijske industrije, “tagua” se nastavila koristiti samo u visokoj modi, a Hrvati su se okrenuli uzgoju banana i ribarstvu.