IT i Tehnologija

Meta kažnjena sa 1,2 milijarde eura


Irska komisija za zaštitu podataka objavila je u ponedjeljak da je Meta prekršila Opću uredbu o zaštiti podataka (GDPR) kada je prebacila zbirku ličnih podataka evropskih korisnika Facebooka u Sjedinjene Države, a da ih nije dovoljno zaštitila od prakse Washingtona da prati podatke, piše Euronews.

To je najveća novčana kazna izrečena u skladu sa vodećim zakonom o privatnosti bloka Opšte uredbe o zaštiti podataka (GDPR) i dolazi uoči pete godišnjice primjene zakona 25. maja.

Luksemburg je prethodno kaznio Amazon sa 746 miliona eura, a irski regulator je također izrekao četiri kazne protiv Metinih platformi Facebook, Instagram i WhatsApp u rasponu od 405 do 225 miliona eura u posljednje dvije godine.

Irski zaštitnik privatnosti rekao je da Metina upotreba pravnog instrumenta poznatog kao standardne ugovorne klauzule (SCC) za premještanje podataka u SAD “nije adresirala rizike za osnovna prava i slobode” evropskih korisnika Facebooka koje je pokrenula značajna presuda najvišeg suda EU.

Evropski sud pravde je 2020. godine oborio spor EU-SAD o sporazumu o tokovima podataka poznatim kao Privacy Shield zbog straha od prakse nadzora američkih obavještajnih službi. U istoj presudi, najviši sud EU je također pooštrio zahtjeve za korištenje SCC-a, još jednog pravnog alata koji kompanije naširoko koriste za prijenos ličnih podataka u SAD.

Meta, kao i druge međunarodne kompanije, nastavile su da se oslanjaju na pravni instrument dok su se evropski i američki zvaničnici borili da sastave novi aranžman protoka podataka, a američkom tehnološkom gigantu nedostajali su drugi pravni mehanizmi za prijenos ličnih podataka.

EU i SAD finaliziraju novi sporazum o protoku podataka koji bi mogao doći već u julu, a najkasnije u oktobru. Meta ima rok do 12. oktobra da prestane da se oslanja na SCC za svoje transfere.

Američki tehnološki gigant ranije je upozorio da bi, ako bi bio primoran da prestane koristiti SCC bez odgovarajućeg alternativnog sporazuma o protoku podataka, mogao ugasiti usluge poput Facebooka i Instagrama u Evropi.