Novosti

Klimatske promjene i zdravstvo najveći izazovi za austrijsku prijestolnicu do 2030. godine


Glavni grad Austrije se već godinama nalazi u vrhu ljestvice gradova s najboljim kvalitetom života zahvaljujući raznim razvojnim strategijama koje su stalno prilagođavane dinamičnim globalnim promjenama.

U 2019. godini Bečko ekonomsko vijeće predstavilo je strategiju “Beč 2030. – ekonomija i inovacije” kojom se austrijska prijestolnica fokusirala na sve teme u kojima prednjači u odnosu na druge gradove u svijetu, kao što su obrazovanje, digitalizacija, istraživanje, infrastruktura, zaštita životne sredine i kultura. U narednoj deceniji Beč će i dalje biti jedna od najpoznatijih evropskih kulturnih metropola. Pritom je centralno načelo strategije bliska saradnja različitih organizacija. Na oko 100 ciljanih razvojnih projekata u oblasti privrede i inovacija definisanih ovom strategijom marljivo radi 150 organizacija i stručnjaka. Ipak, najveće izazove za bečku privredu predstavljaju klima i klimatske promjene kao i zdravstveni sektor.

“Klimatsku krizu moramo ekonomski savladati primjenivši najviše standarde inovacija. Također moramo sagledati naše najveće bogatstvo iz ekonomske perspektive – naše zdravlje. Posljednjih nekoliko godina pokazalo se da je ekonomsko okruženje izuzetno dinamično. Naposljetku želimo omogućiti dobar život svim građanima Beča i ponuditi najviši kvalitet života i prosperitet”, izjavio je član gradske vlade za privredu Peter Hanke.

Socijalni partneri i ekonomske institucije koji su uključeni u strateški razvoj zajedno sa preduzećima i naučnim sektorom kreiraju inovacije svojom interakcijom.