BiH

Potpisana tri ugovora o bespovratnim sredstvima Evropske unije


U prostorijama Parlamentarne skupštine BiH, danas su potpisana tri ugovora o bespovratnim sredstvima Evropske unije u vrijednosti od 43.8 miliona eura. Sredstva su namijenjena za nastavak izgradnje Koridora Vc i poboljšanje sistema vodosnabdijevanja u Visokom i okolnim naseljima, u skladu sa sveukupnim ciljevima Evropske unije za podršku ekonomskom rastu, ulaganjima i unapređenju kvalitete života građana na putu Bosne i Hercegovine u Evropsku uniju.

Prva dva ugovora odnose se na finansiranje dvije nove dionice na Koridoru Vc, petlja Rudanka – tunel Putnikovo Brdo i tunel Putnikovo Brdo – petlja Medakovo u vrijednosti od 42.8 miliona eura. Trećim ugovorom izdvajaju se dodatna sredstva za proširenje i sanaciju vodoopskrbne mreže na veliki dio grada Visokog, Moštre te se gradi jedan glavni rezervoar u Dubravama.

Ugovore o grantovima su potpisali ministar finansija i trezora Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija i šefica EBRD-a za Bosnu i Hercegovinu Manuela Naessl uz prisustvo šefa Delegacije EU i specijalnog predstavnika EU u BiH ambasadora Johanna Sattlera te savjetnice JP Autoceste FBiH Merime Karabegović, izvršnih direktora JP Autoputevi RS Miroslava Bajića i Siniše Gavrića, gradonačelnika Visokog Mirze Ganića te direktora JKP Visoko Almira Hadžialića.

“Evropska unija njeguje trajno prijateljstvo i partnerstvo sa Bosnom i Hercegovinom i podržava projekte koji su od konkretne koristi za građane ove zemlje. Drago mi je da se nakon potpisivanja današnjih ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava mogu graditi daljnje dionice važne autoceste na Koridoru Vc, te da će se obnoviti sistem vodosnadbijevanja u okolici Visokog kako bi se omogućio pristup čistoj vodi,“ rekao je ambasador Sattler te dodao da se doprinos EU u bespovratnim sredstvima za Koridor Vc značajno unaprijedio kroz godine te da sada iznosi 40%.

Pored grantova koje obezbjeđuje Evropska unija, ovi projekti se sufinansiraju povoljnim kreditima Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) koja je uz Evropsku investicijsku banku (EIB) strateški partner Evropske unije.

“Zajedno sa EU, nastavljamo podržavati Bosnu i Hercegovinu u završetku izgradnje Koridora Vc. Novi autoput već je poboljšao transportnu povezanost i poslovanje u zemlji i radujemo se budućem napretku u izgradnji,” rekla je Naessl.

Na ceremoniji potpisivanja grantova Evropske unije, Ministar Tegeltija je rekao: „Želim da naglasim značaj ulaganja iz fondova Evropske unije u ovakve projekte. Bespovratna sredstva koje donira Evropska unija podrška su implementatorima koji su korisnici kredita, a pomažu im kod finansiranja raznih aktivnosti poput nadzora, konsultacijskih usluga, ali i direktno na poslovima izgradnje. Nadam se nastavku dobre saradnje i ubuduće, a korisnicima ovih sredstava želim da u rokovima završe posao.“

Izgradnja Koridora Vc strateški je prioritet za BiH i očekuje se da će doprinijeti bržem ekonomskom i društvenom razvoju zemlje. Dionica Koridora Vc u BiH duga je 325 kilometara, a sa 148 mostova i 46 tunela autoput je trenutno najveći građevinski projekat u zemlji. Za izgradnju Koridora Vc, Evropska unija je do sada izdvojila oko 570 miliona eura bespovratnih sredstava.

Projekt proširenja vodovodne mreže u Visokom omogućit će priključenje novih potrošača, a istovremeno će, kroz obezbjeđivanje tekuće vode, poboljšati životni standard za oko 33.000 građana u Općini Visoko i okolnim naseljima. Investicije će omogućiti obnovu oko 1.400 kućanskih priključaka i uspostavu oko 2.000 novih kućanskih priključaka.

Bespovratna sredstva EU obezbijeđena su kroz Investicioni okvir za Zapadni Balkan (WBIF), koji ima za cilj poboljšanje povezanosti regiona izgradnjom novih saobraćajnih veza i obnovom zastarjele saobraćajne i komunalne infrastrukture.