Novosti

Sea Dance se seli iz Crne Gore, u opticaju Hrvatska, Turska i Bugarska


Sea Dance, ovjenčan titulom Najboljeg evropskog festivala i jednog od najznačajnijih festivala na Mediteranu, koji je do sada turističkoj privredi donio preko 60 miliona eura i neprocjenjivu promociju širom svijeta, neće se održati na crnogorskom obale ove godine, najavili su organizatori.

Razlog za to je, kako su naveli u zvaničnom saopštenju, blokada podrške državnih institucija festivalu, koju je neosnovano naredila Agencija za zaštitu konkurencije, kategorišući dosadašnju saradnju države i Opština Budva sa festivalom kao “državnom pomoći”, iako je, kako su rekli, potpuno jasno da je u pitanju komercijalna saradnja u vezi sa realizacijom muzičkog festivala, sa ciljem promocije budvanskog turizma i promocije odredište.

– To je potpuno jasno i transparentno definisano ugovorom koji je Opština Budva zaključila sa festivalom, u kojem postoje konkretne obaveze obe strane, a koji je Skupština opštine Budva usvojila 2015. godine, nakon opsežne javnosti. debata koja traje skoro godinu dana. Takvu komercijalnu saradnju Exitovi festivali imaju sa državnim institucijama u brojnim zemljama širom svijeta, uključujući i nekoliko zemalja Evropske unije, na čije se propise Agencija poziva u ovom slučaju. Među njima je i Sea Star festival u Hrvatskoj, koji je proteklog vikenda održan u Umagu s velikim uspjehom pred više od 40.000 ljudi te uz značajnu podršku Grada Umaga i Hrvatske turističke zajednice. Pokretanjem postupka Agencija za zaštitu konkurencije naložila je Opštini Budva, Ministarstvu ekonomskog razvoja i turizma da

Kako su dalje naveli, imajući u vidu da u prethodnih devet godina nijedan državni organ nije uputio ni najmanju primjedbu ove vrste, te da je postupak pokrenut upravo sada, pred predstojeće izbore – cijela situacija navodi na sumnju su predizborne političke kalkulacije čiji muzički festival ne želi da bude dio, niti kolateralna šteta.

– Žao nam je naših mnogobrojnih fanova u Crnoj Gori, ali nažalost u ovim uslovima nije moguće realizovati Sea Dance festival na crnogorskom primorju. Već imamo ponude da ugostimo ovogodišnje izdanje festivala iz nekoliko zemalja, među kojima su Hrvatska, Bugarska i Turska, a sve zahvaljujući ugledu i prihodu koji Exitovi festivali donose destinacijama na kojima se održavaju, istakao je Dušan Kovačević, osnivač EXIT i Sea Dance Festival, dodajući da će destinacija na kojoj će se Sea Dance održati ove godine biti poznata uskoro, a da će konačna odluka o preseljenju biti donesena nakon razgovora sa partnerima iz Opštine Budva.

– Sea Dance festival je do sada crnogorskoj turističkoj privredi doneo desetine miliona evra, dok se u dokumentu koji je Vlada Crne Gore usvojila 2014. godine navodi da se procenjuje da će Sea Dance crnogorskoj privredi doneti više od 100 miliona evra. turizma do 2025. godine i da će „u značajnoj mjeri doprinijeti unapređenju poslovanja, ne samo u turizmu, već i cjelokupnoj ekonomiji Crne Gore“.
Sea Dance je prvi festival koji je EXIT realizovao van Srbije, dok je prošle godine EXIT tim organizovao 26 događaja u 10 zemalja Evrope i sveta. U festivalskoj istoriji Crne Gore ostaće zabeleženo da je Sea Dance nakon prvog izdanja dobio najprestižniju nagradu za „Najbolji evropski festival“ u kategoriji do 40.000 posetilaca dnevno, i da je od tada svake godine ovaj najveći crnogorski festival je izglasan u prvih deset najboljih festivala u Evropi u pomenutoj kategoriji“, naveli su organizatori.

Navode da su veliki svjetski mediji, kao što su CNN, New York Times, Guardian, Metro, Daily Mirror i mnogi drugi, opisali Sea Dance kao jedan od najboljih svjetskih festivala na Mediteranu, te redovno preporučivali milionima čitalaca da posjete Crnu Goru i More. Dance, koji je proširio turističku ponudu Budve i Crne Gore, i predstavio je kao događaj turističke destinacije svjetske klase.

– Sea Dance je u Crnu Goru doveo neke od najvećih svjetskih muzičkih zvijezda, među kojima su The Prodigy, Jamiroquai, David Guetta, Skrillex, Underworld, Fatboy Slim, John Newman, Sean Paul, Robin Schulz, Boris Brejcha, Tale of Us, Sven Väth, Nina Kraviz, Amelie Lens, Maceo Plex, Richie Hawtin, Rudimental, Róisín Murphy, Hurts, Lost Frequencies, Nile Rodgers, Mahmut Orhan, kao i najveća regionalna imena. Svi oni su u proteklih devet godina uspostavili neraskidive veze sa domaćom i međunarodnom publikom, stvarajući prijateljstva, uspomene i emocije koje će još dugo odzvanjati jadranskom obalom Crne Gore, zaključuje se u saopštenju.