BiH

Socijalno preduzeće Greens d.o.o. otvara tržište Mostara


U okviru projekta “Oni su budućnost” predstavljen je Greens d.o.o., prvo preduzeće za proizvodnju mikropovrća, začinskog bilja i jestivog cvijeća u Bosni i Hercegovini. Greens je prvi biznis u Bosni i Hercegovini formiran po principima urbane poljoprivrede. Proizvode bilje vrhunskog kvaliteta koje se uzgaja isključivo na organskim principima u urbanim uslovima. U procesu proizvodnje i distribucije važnu ulogu igraju osobe sa invaliditetom koje imaju istančan osećaj za mikro detalje, što ih čini stručnjacima u ovoj profesiji.

Greens je socijalni biznis i odličan je model za uključivanje osoba sa invaliditetom u proces zapošljavanja i stručnog obrazovanja, a ujedno zadovoljava potrebe savremenog čovjeka za zdravom hranom. Projekat je neprofitan, što znači da se sva dobit ponovno investira u proizvodnju i rast preduzeća.

Šansa je to za novi život osoba sa invaliditetom. U prošloj godini je kroz edukaciju o urbanoj organskoj proizvodnji bilja prošlo 60 osoba sa invaliditetom. Greens tokom sezone zapošljavaju 8 osoba sa invaliditetom, 3 sa punim radnim vremenom i 5 na povremenim sezonskim poslovima

Njihovi visokokvalitetni organiski prozivodi nalaze se na tržištu Sarajeva, Tuzle i Banja Luke, a uskoro otvaraju tržište Mostara.

Greens trenutno proizvodi 23 vrste bilja, začina i jestivog cvijeća, i to 10 vrsta mikropovrća, 8 vrsta začinskog bilja, 5 vrsta jestivog cvijeća, 3 vrste klica. U Bosni i Hercegovini nema slične organizirane proizvodnje. Greens posjeduje organski certifikat koji potvrđuje da su njihovi proizvodi proizvedeni po organskim principima.

HUBUNIPROMET-ov projekat “Oni su budućnost” pokrenut je sa ciljem organiziranja svojevrsne platforme za promociju i unaprijeđenje inovatorstva i pozitivinih vrijednosti. Projektom se nastoji uspostaviti mreža uspješnih pojedinaca i organizacija koji nude korisna rješenja u različitim oblastima, te na taj način doprinose zdravlju, ekološkoj stabilnosti, energetskoj učinkovitosti, održivom razvoju i kvalitetu života u društvenoj zajednici. HUBUNIPROMET stavio je na raspolaganje vlastite resurse kako bi omogućio svima, a prije svega mladima, da dobiju na značaju, a time i mjesto koje zaslužuju u javnom prostoru. Cilj je da svi oni budu još uspješniji u onome što rade kako bi bili primjer i motiv drugima. 

HUBUNIPROMET je novi sarajevski coworking prostor na već poznatom mjestu susreta zdravih ideja u ulici Marka Marulića 2.  HUBUNIPROMET je okruženje za kreaciju, inovaciju i edukaciju, gdje posao čine ljudi, konekcije i inspiracija. HUBINPROMET je i sam društveno angažovan i nudi niz pogodnosti za nadarene studente, startupe i organizacije, sa mogućnostima besplatnog korištenja njegovih sadržaja.