IT i Tehnologija

Rimcu odobrili državnu pomoć za robotaksi od 179,5 mil. eura


Evropska komisija (EK) odobrila je u četvrtak hrvatsku državnu pomoć u iznosu od 179,5 miliona eura za projekat robotaksi koji je razvio inovator i poduzetnik Mate Rimac. 

Podrška će biti u obliku direktnog granta i pokrivat će oko 45 posto prihvatljivih troškova. Ukoliko se projekat pokaže kao vrlo uspješan i ostvari dodatnu zaradu, korisnik će dio primljene pomoći vratiti državi.

Riječ je o projektu šire urbane mobilnosti u Zagrebu koji će korisnicima omogućiti kombiniranje više načina prijevoza kroz jednu platformu. Ako bude uspješan, model bi se mogao proširiti i na druge gradove EU.

Cilj granta je podrška kompaniji P3M (Project 3 Mobility LLC) u razvoju usluge bazirane na potpuno autonomnom električnom vozilu, tzv. robotaxis.

P3M su osnovali Mate Rimac, Marko Pejković, direktor strategije u Rimac Automobilima i Adriano Mudri, glavni dizajner u Rimac Automobilima.

Pozitivan plan


Projekt će se djelomično financirati iz Instrumenta za oporavak i otpornost (RRF), nakon što je EK pozitivno ocijenila nacionalni hrvatski plan.

EK je utvrdila da je mjera neophodna i primjerena za podršku razvoju inovativnih rješenja za urbanu mobilnost, čime se doprinosi strateškim ciljevima EU vezanim za digitalnu tranziciju.

Izvršno tijelo EU također je zaključilo da će pomoć olakšati razvoj privredne aktivnosti i imati “podsticajni efekat” jer korisnik ne bi ulagao u projekat bez podrške javnosti.

Osim toga, EK je utvrdila da je mjera proporcionalna i da neće imati nepotrebne negativne efekte na tržišnu konkurenciju i trgovinu u EU.