Investicije

Ukrajinski preduzetnik kreće u megaprojekt od 500 miliona eura u Hrvatskoj


Kompanija Perutnina Ptuj – PIPO iz Čakovca podnijela je u petak Ministarstvu graditeljstva zahtjev za lokacijsku dozvolu za prve tri peradarske farme na području Petrinje, Sunje i Martinske Vesi u sklopu kojih bi trebalo biti izgrađeno minimalno 100 peradarnika, potvrdio je za Jutarnji list Tugomir Majdak, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede koji na projektu radi od njegovih samih početaka.

Peradarnici u Petrinji prostirat će se na 85 hektara površine, na oko 50 hektara u Sunji te na isto toliko u Martinskoj Vesi. Početak je to finalizacije grandioznog projekta ukrajinskog poduzetnika Jurija Kosiuka, vlasnika kompanije MHP koji u njega namjerava uložiti više od 500 miliona eura.

Riječ je o projektu u sklopu kojeg će se na području Petrinje, Sunje, Martinske Vasi, Popovače i Velike Ludine izgraditi više od 200 peradarnika, fabriks stočne hrane, valionica pilića, prostor za preradu te klaonica.

Zapošljavat će 1500 ljudi

U tim pogonima u prvoj fazi planira se zapošljavanje oko 1500 osoba, dok bi još oko dvije do tri hiljade stanovnika ove županije bilo vezano uz ove pogone kroz proizvodnju potrebne hrane za perad te ostale poslove.