BiH

Hardox dani u kompaniji Saračević Tešanj


Kompanija Saračević u Tešnju je u protekla dva dana otvorila svoja vrata a kako bi ugostila svoje partnere ali i goste u okviru “Hardox dana”. “Hardox dani” su organizovani za područje BiH a u saradnji sa strateškim dobavljačem SSAB iz Švedske.
Bila je ovo prilika da se na jednom mjestu nađu strateški partneri, dobavljači, kupci kao i da se prezentiraju nove mogućnosti.

Namjera nam je da kroz ovaj događaj izvršimo dodatne edukaciju naših kupaca. Ujedno želimo da dođemo do spoznaja kroz razgovore s njima kako unaprijediti određene segmente a u cilju smanjenju vremena potrošnje određenih dijelova. Naši partneri dolaze iz cijele BiH, susjedne Srbije i Hrvatske i to su naši kupci iz različitih branši odnosno kamenoloma, betonara, rudnika, drvne industrije, peletare i reciklaže.” – kazao je za ZOS radio Mirza Saračević, rukovodilac Hardox Wearparts profitnog centra u kompaniji Saračević.

Kompanija Saračević je osnovana prije vise od 20 godina i pouzdan je partner kupcima u zemlji, ali i inostranstvu. Danas ima 60 uposlenih koji su raspoređeni u tri profitna sektora: veleprodaje, servis centra i HARDOX® WEARPARTS programu.

Davorin Grediček, regionalni prodajni menadžer kompanije SSAB ističe da su Hardox dani susreti koje vole organizirati sa partnerima širom svijeta pa tako i sa kompanijom Saračević te dodaje:

“Tokom ovih dana mi se nalazimo sa našim kupcima, trenutnim kao i potencijalnim i razgovaramo o našim materijalima. O mogućnosti upotrebe naših materijala općenito, o zahtjevima današnje industrije, zahtjevima proizvodnje i na neki način pružamo podršku našim Hardox partnerima i našim kupcima.”
Kako ističu iz kompanije Saračević već sada davne 2011. godine rodila se ideja o partnerstvu sa firmom SSAB iz Švedske da bi nepunu godinu kasnije odnosno 01.februara 2012. godine bio potpisan ugovor o partnerstvu čime je postala jedini certificirani HARDOX® WEARPARTS partner u BiH. Poslovanje kompanije Saračević od tog trenutka ide uzlaznom putanjom o čemu najbolje svjedoči i činjenica da u posljednje četiri godine bilježe rast veći od planiranog.

Kako nam je kazao Mirza Saračević, u ovoj kompaniji su zaista ponosni na činjenicu da su jedini HARDOX® WEARPARTS certificirani partner željezare SSAB.

“Ono što izdvajamo sa ponosom jeste ta puna podrška SSAB-a koju pružaju firmi Saračević kako nama tako i svim potrošačima na prostoru BiH, Srbije i Hrvatske” – ističe naš sagovornik.

Prema riječima Zdenke Andersson, menadžerice HARDOX® WEARPARTS-a, kompanija Saračević je jedna od 550 kompanija širom svijeta koje sarađuju sa švedskim SSAB-om te ističe:

“Naši partneri su zapravo naša produžena ruka prema krajnjem korisniku. Mi smo se ovdje susreli sa korisnicima iz Srbije, Hrvatske, BiH i Sjeverne Makedonije. Tešanj je jako dobra lokacija za održavanje ovih dana a kompanija Saračević je jako dobar domaćin.

Tokom protekle godine kompanija je svečano uz 20-tu godišnjicu rada otvorila i novi pogon a u cilju boljeg i bržeg odgovora tržišnim zahtjevima. Osim ulaganja u proizvodne kapaciteta kompanija vrši ulaganje i u obnovljive izvore energije odnosno izgradnju solarnih elektrana.

Kompanija Saračević je pouzdan partner na duge staze i želja im je da svaki rok koji dogovore sa kupcem ispoštuju. Svi glavni procesi u ovoj kompaniji su digitalizirani i prate se u cilju obezbjeđenja kontinuiteta procesa kao i ispunjenje ciljeva.

Prema riječima Mirze Saračevića u budućnosti planiraju nastaviti raditi na razvoju kompletne kompanije te dodaje:

“Naravno trudit ćemo se razvijati naš veleprodajni centar koji je CORE biznisa, ali i naš drugi centar odnosno Servis centar sa dodatnim ulaganjem u najnovije mašine kao što smo ulagali i dosada. U našim planovima su i stalne edukacije u pogledu trećeg profitnog centra tj. HARDOX® WEARPARTS-a kao i ova edukacija koja se održava trenutno u Tešnju. U budućnosti planiramo usvajati nova znanja sa potpunom podrškom stručnjaka iz SSAB-a, koji dolaze iz cijelog svijeta, te istovremeno raditi i edukaciju naših kupaca da raspoznaju kvalitet i mogućnosti koje pruža Hardox.”
Kompanija Saračević Tešanj također posjeduje certifikate ISO 9001:2015 za kvalitet i certifikat 14000:2015 za zaštitu okoliša. Strateško opredjeljenje kompanije Saračević u pogledu proizvodnje je izvoz na tržišta izvan BiH. Kompanija najviše izvozi u Njemačku, Austriju, Sloveniju, Srbiju i Hrvatsku.