BiH

U Dijamantu predstoji investicioni ciklus u vrijednosti od 32,6 miliona eura


U kompaniji Dijamant, članici Fortenova grupe, predstoji investicioni ciklus u vrijednosti od 32,6 miliona eura, što predstavlja i najveću pojedinačnu investiciju Fortenova grupe, namijenjenu za pogone za primarnu preradu suncokretovog i sojinog zrna, presovanje i ekstrakciju sirovog ulja, utakanje rafinisanog ulja u bocu i kotlovskog postrojenja na biomasurekao je u razgovoru za Politiku. Filipos Nanopulos, direktor marketinga i razvoja kompanije Dijamant.

“Završetak svih segmenata planiran je za prvu polovinu naredne godine, a sada nas očekuje početak izgradnje nove točione za punjenje boca ulja, koja će omogućiti uvećanje kapaciteta i efikasniju realizaciju svakodnevnog rada”, objasnio je Nanopulos.

Kompleksan projekat kakav je izgradnja fabrike, prilika je za dalji razvoj kompanije, plasiranje proizvoda na nova tržišta, ali i za otvaranje novih radnih mesta. S druge strane, model zapošljavanja definisan je i ugovorom koji je„Dijamant potpisao sa Ministarstvom privrede, a u cilju subvencionisanja izgradnje fabrike, i po kojem će Dijamant u naredne dve godine angažovati najmanje 30 novih radnika.

Svjetsko tržište sirovog i rafinisanog ulja suncokreta, usljed globalne krize, prvo je destabilizovano porastom tražnje i cijena, a potom povećanjem ponude i drastičnim snižavanjem cijene.

“Iako su predviđanja za dalje prilike u ovom trenutku nezahvalna, ima naznaka stabilizacije, a nama je važno da je Dijamant i u novonastalim okolnostima uspio da održi proizvodnju u punom kapacitetu, ostane stabilan partner našim partnerima i odgovori na potrebe potrošača na tržištima gdje nastupamo. Tokom 2022. godine proizveli smo više od 60 miliona litara ulja, 15.000 tona margarina, oko 7.500 tona majoneza i preliva i oko 114.000 tona proizvoda za potrebe konditorske, pekarske i industrije stočne hrane“, naglasio je Nanopulos.