IT i Tehnologija

Uskoro počinje Muskovo testiranje moždanih čipova na ljudima


Kompanija Neuralink, koja je u vlasništvu multimilijardera Elona Muska, saopćila je da je dobila odobrenje za testiranje moždanih čipova na ljudima.

Odobrenje je dala Agencija za hranu i lijekove Sjedinjenih Američkih Država (FDA), a riječ je o čipovima – implantatima kojima se želi omogućiti da osobe s invaliditetom ponovo budu pokretne, i to povezivanjem mozga i računara.

Neuralink još ne namjerava skoro pozivati one koji bi dobrovoljno učestvovali u testiranju. Prethodni Muskovi pokušaji početka testiranja bili su neuspješni.

FDA je ranije odbio zahtjev za testiranje iz sigurnosnih razloga. Muskova kompanija se nada da će pomoći u liječenju stanja kao što su paraliza i sljepoća. Čipovi, koji su testirani na majmunima, napravljeni su tako da tumače moždane signale i prenose ih preko Bluetootha.

Najavljeno je da će testiranja biti opsežna kako bi se prevladali tehnološki i etički izazovi, a kako bi čipovi u konačnici bili što dostupniji. Neuralink, koji je osnovan 2016., više puta je precijenio brzinu razvoja ovih čipova.

Prvobitni cilj je bio da se u ljudski mozak počnu ugrađivati 2020., a potom je rečeno da će se to desiti 2022. Kompanija je negirala navode da je tokom testiranja narušila dobrobit životinja.