BiH

Na domaćem tržištu slijedi najveća aukcija obveznica


U Službenom glasniku Republike Srpske objavljena je odluka o 58 emisiji obveznica Republike Srpske koja je predviđena u iznosu od 210 miliona KM.

Planirano je da investitorima bude ponuđeno 210.000 obveznica po cijeni od 1.000 maraka za svaku. Obveznice su s rokom dospjeća pet godina, a kuponska kamata na godišnjem nivou iznosi 6,1 odsto.

Najveća emisija obveznica na domaćem tržištu ikada potvrda je likvidnosnih teškoća koje ima Vlada Republike Srpske, a kojoj ne jednokratno dospjeće 28. juna dolazi otplata 200 miliona eura po zaduženju na Bečkoj berzi iz 2018. godine.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i ministrica finansija Zora Vidović uvjeravali su javnost u proteklom periodu da novac za otplatu duga postoji.
Međutim, posezanje za rekordnim zaduženjem na berzi jasan je pokazatelj da entitetska vlast nije pronašla novac za otplatu duga ili ako ga je dijelom ili u cijelosti pronašla da nema novca za podmirenje redovnih budžetskih potreba.

Prethodna aukcija obveznica na Banjalučkoj berzi pokazala je da su pojedini investitori bili suzdržani pa nisu kupili sve ponuđene obveznice, te će biti zanimljivo pratiti kako će investitori reagovati na najnoviju obilnu ponudu dužničkih hartija od vrijednosti.

U međuvremenu prije sedam dana održano kratkoročno zaduženje na šest mjeseci po trezorskim zapisima bilo je uspješno budući da je iznosilo 34 miliona KM, a bilo je planirano u iznosu od 25 miliona KM.

Osim zainteresovanosti za obveznice za predstojeću aukciju za koju se očekuje objavljivanje javnog poziva bit će vrlo bitno i pitanje kamatne stope. Na prošloj aukciji obveznica kamata je bila 5,8 posto a sada se očekuje da će biti veća.

Ukupni dug Republike Srpske zaključno sa 2022. godinom iznosi 44,2 posto BDP-a.