BiH

Nekretninski mogul Tihomir Brajković prebacio na sebe vlasništvo u firmi Palace Investment


Tihomir Brajković prebacio je na sebe vlasništvo u firmi Palace Investment d.o.o. Sarajevo koja je trebalo da gradi neboder od 22 kata u Sarajevu u blizini hotela Holiday Inn, ali je zaustavljena.

Firma Palace Investment bila je u vlasništvu švicarske PET engineering AG, ali je ugovorom o prijenosu udjela krajem aprila ove godine prešla u vlasništvo kiseljačkog biznismena, u javnosti poznatijeg kao vlasnika firme Tibra Pacifik koja je u glavnom gradu BiH izgradila veliki broj stambeno-poslovnih zgrada.

Firma PET engineering AG je inače partnerska Brajkovićeva kompanija.
Naime, ona se pojavljuje kao osnivač firme “Šest luksuznih vila” u Dubrovniku gdje je Brajković takođe angažovan na nekretninskom projektu.

Firma Palace Investment d.o.o. Sarajevo ima upisani kapital od 3.184.220,00 KM i Brajković je sada njen 100-postotni vlasnik.

Palace Investment vlasnik je zemljišta na lokaciji u blizini hotela Holiday Inn i Alta Shoping Centra, a kada je počeo gradnju nebodera prije nekoliko mjeseci inspekcija Općine Centar je zaustavila radove utvrdivši da nema neophodnu saglasnost.

Palace investments je tužio Općinu Centar i traži odštetu od 11,5 miliona KM s kamatama zbog blokiranja izdavanje građevinske dozvole. Takođe, ova kompanija je kod Kantonalnog suda u Sarajevu pokrenula upravni spor kojim traži poništenje zaključka Ministarstva komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo od 1. juna 2022. godine.

Iz Općine Centar su naveli da su prekinuli postupak za izdavanje odobrenja za građenje poslovnog objekta dok se kao prethodno pitanje ne okonča postupak utvrđivanja zakonitosti odluke o korekciji Regulacionog plana Marindvor- poslovni objekt – građevinska parcela A3.

Općina Centar je Kantonalnom tužilaštvu Kantona Sarajevo podnijela krivičnu prijavu u vezi s izvršenom korekcijom Regulacionog plana Marijin Dvor faza ll.

Rješenjem Općinskog suda sudski postupak za naknadu štete prekinut je do pravnosnažnog okončanja upravnog spora.