BiH

Peti Smart City Forum okupio domaće stručnjake i inovativne ideje


Digitalne tehnologije su od ključnog značaja za razvoj pametnih gradova, ali u kojoj mjeri i na koji način investiranje u digitalne tehnologije može olakšati i unaprijediti svakodnevni život svih građana? Bilo je ovo centralno pitanje petog izdanja Smart City Foruma BiH, događaja koji je u utorak, 30. maja 2023. godine u Sarajevu okupio predstavnike jedinica lokalne samouprave, IT kompanija, obrazovnih ustanova te međunarodnih organizacija za saradnju.

U vrijeme kada su digitalne tehnologije pokretači kvaliteta života u Evropi i svijetu, u Bosni i Hercegovini samo 1 posto lokalnih zajednica pokazuje digitalnu zrelost za poboljšanje usluga građanima. Manje od 10 posto njihovih budžeta usmjereno je na razvojne intervencije i poboljšanje javnih usluga, a dvije trećine građana smatra da nema mogućnost učešća u donošenju odluka u svojim lokalnim zajednicama.

Podaci ovog USAID-ovog istraživanja pokazuju prijeku potrebu za razvojem IT industrije i implementacijom pametnih rješenja u gradove kako bi se unaprijedilo planiranje i upravljanje uslugama, a time i izgradilo međusobno povjerenje, povećalo zadovoljstvo i stvorile prosperitetne zajednice u našoj zemlji. Ovo je posebno važno ako se uzme u obzir da većina svjetske populacije danas živi u gradovima, a procjenjuje se da će do 2050. godine čak 70% ljudi živjeti u urbanim sredinama.

Pet gradova s akcionim planovima

Smart City Forum je otvorio izvršni direktor Bit Alijanse Damir Maglajlić, poručivši da je ovo platforma za razmjenu inovativnih i korisnih ideja, te da je izrastao iz ideje da gradovi postanu mjesta održivog razvoja. Naglasio je da je preduslov za uspjeh ove priče saradnja svih aktera i kontinuirana razmjena znanja, ideja, praksi i naučenih lekcija.

A upravo jedan od ključnih partnera, Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ), pruža podršku različitim procesima digitalizacije javnog i privatnog sektora u Bosni i Hercegovini.

“Kad je riječ o pametnim gradovima, odnosno digitalizaciji javnog sektora, sa Bit Alijansom i kompanijama LANACO i DVC Solutions smo već dvije godine u procesu ‘Pametni gradovi – ka digitalnoj transformaciji gradova u BiH’. Izrađeni su akcioni planovi za digitalnu transformaciju pet opština: Prijedor, Zenica, Tešanj, Pale i Zvornik. Siguran sam da je jedan takav planski dokument otvara nove mogućnost i da je to prvi korak za digitalnu transformaciju koja, ako želimo da poluči rezultate, mora biti planski proces”, izjavio je Bojan Vojvodić iz GIZ-a. 

Projekat obuhvata i demonstraciju pametnih rješenja u ovim opštinama, a radi se o sistemu pametnog parkinga “GoParking” i servisa za prijavu komunalnih nepravilnosti i drugih problema “Građanska patrola”, koja građanima omogućava da direktno učestvuju u kreiranju boljeg okruženja u lokalnim zajednicama.

Ajla Mostarac i Saša Kotlica iz USAID-ovog Projekta pomoći lokalnoj upravi (LGAA) donijele su svježu perspektivu i uvid u inovativna rješenja u međunarodnoj zajednici. Najavile su i program koji će u narednih pet godina ojačati kapacitete 30 lokalnih zajednica za efikasnije, transparentne i odgovorne javne usluge i pomoći im da bolje planiraju, upravljaju i poboljšaju kvalitet usluga.

Udružiti snage obrazovnih institucija, lokalnih zajednica i industrije

U dijelu programa posvećenom predstavljanju pametnih rješenja lokalnih kompanija govorili su Bojan Vuković iz kompanije DVC Solutions, Adnan Hantalašević iz kompanije QSS, Elvis Pivić iz kompanije Agilitas, Feđa Oručević iz ALEM Sistema i Darko Šerval iz kompanije SuperNova pokazavši da naše IT kompanije rade fantastične stvari i da je vrijeme da ta rješenja implementiramo za domaće procese razvoja.

Peto izdanje Smart City Foruma moderirala je prof. dr. Jasna Kovačević sa Ekonomskog fakulteta u Sarajevu, a posebna pažnja posvećena je ulozi akademske zajednice u razvoju i implementaciji koncepta pametnog grada.

Jasna Kovacevic - Bit Alijansa - Smart City Forum

Prof. dr. Gordana Gardašević sa Elektrotehničkog fakulteta u Banjoj Luci je, predstavljajući aplikaciju koja omogućava praćenje dolaska autobusa, istakla da je kontinuitet u razvoju veoma važan, ali i širenje koncepta kako bi obuhvatio što više segmenata života.

“Mnogo je predloženih rješenja koji se odnose samo na jedan problem civilnog društva. Moramo izaći iz te zone komfora i upustiti se i u druge probleme i mimo pametnog parkinga ili praćenja dolaska autobusa, da bismo pokrili sve segmente društva kojima treba pomoć u vidu digitalizacije”, izjavila je Gardašević.

Kako obrazovna institucija može da utiče na razvoj pametnih gradova govorio je i mr. inž. Nikola Kukrić sa Elektrotehničkog fakulteta u Istočnom Sarajevu. Naglasio je važnost interpretacije prikupljenih podataka i davanja preporuka građanima, ali i “sveto trojstvo” obrazovnih institucija, lokalnih zajednica i IT industrije.

Ograničeni budžeti kao poseban izazov

Važan segment Smart City Foruma bila je i panel diskusija na temu “Finansijski izazovi i ograničenja u radu jedinica lokalne samouprave: Kako se nositi s manjkom sredstava?” u kojoj su učestvovali Admira Kličić, rukovoditeljica Odsjeka za IT tehnologije u Gradu Prijedoru, Faris Hafizadić iz Općine Travnik i Adnan Međedović, managing partner iz kompanije Advantage Capital.

Govoreći iz perspektive lokalne zajednice, Kličić je podsjetila da su sva ova rješenja namijenjena građanima, ali da većina jedinica lokalne samouprave teško uspije za te svrhe iz budžeta izdvojiti 1 posto finansijskih sredstava. Sa takvim sredstvima nije moguće napraviti brze korake o kojima govorimo te je neophodno biti inovativan, raditi na uštedama u svakodnevnom radu i pokazati inicijativu kroz jasne ciljeve i strategiju razvoja, naglasila je Kličić.

Na skupu je bilo riječi i o tome šta lokalne zajednice u ova izazovna vremena mogu uraditi da sebe učine atraktivnijim, a time i da se postave na mapu potencijalnih investitora, ali i o temi birokratije, građanskog aktivizma i otvaranja puta inovacijama, te efektivnom i efikasnom javnom sektoru, kao i digitalnoj transformaciji kao prilici koju ne smijemo propustiti.

Smart City Forum, osmišljen kao stalno mjesto okupljanja važnih aktera u procesu implementacije koncepta pametnih gradova, organizovalo je krovno udruženje IT kompanija u Bosni i Hercegovini Bit Alijansa, uz podršku GIZ-a i kompanija LANACO i DVC Solutions.