BiH

ProCredit banka i Garantni Fond RS: Osigurano 40 miliona KM za razvoj poslovanja i energetsku tranziciju preduzeća


ProCredit banka i Garantni Fond Republike Srpske (GFRS) su potpisali ugovor o garantnim linijama u vrijednosti 40 miliona KM za finansiranje mikro, malih i srednjih preduzeća (MMSP), te za investicije u obnovljive izvore energije i energetsku efikasnost.

Primarni fokus ovih linija je oporavak privrednih subjekata i pomoć privrednicima da prevaziđu ekonomske izazove, ali i unaprijede svoje poslovanje kroz ulaganja u energetski efikasna rješenja i korištenje naprednijih zelenih tehnologija.

ProCredit banka ovim potpisivanjem garantnih linija nastavlja svoju primarnu misiju da privrednicima ne samo olakša poslovanje u izazovnim vremenima, nego i pruži podstrek za rast i razvoj u budućnosti kroz vrlo konkretne finansijske instrumente.

Garantna linija za finansiranje MMSP
Garantna linija je dostupna od novembra 2021. godine i predstavlja nastavak uspješne saradnje ProCredit banke i Garantnog fonda RS započete još davne 2016. godine potpisivanjem Ugovora o poslovno tehničkoj-saradnji.

Novi ugovor također predstavlja i njen nastavak i povećanje dostupnih sredstava na iznos od 20 miliona, u svrhu finansiranja osnovne djelatnosti i to za likvidnost, obrtna i stalna sredstva, uz rokove otplate kredita duže od 12 mjeseci.

Radi se o podršci u vidu investicionih kredita, gdje su iznosi plasmana i mjesečne otplate prilagođene platežnoj sposobnosti klijenata. Ovaj program je osmišljen kako bi olakšao pristup finansijskim sredstvima za privredne subjekte putem izdavanja garancije za obezbjeđenje potraživanja po kreditu koji je odobren od strane banke. Kako bi dodatno podržala privrednike u prevazilaženju ekonomslih izazova, bitno je naglasiti i to da ProCredit Bank snosi troškove izdavanja garancije.

Garantna linija za obnovljive izvore energije i energetsku efikasnost
Vrijednost ove garantne linije također iznosi 20 miliona KM, a svrha je obezbjeđenje finansijskih sredstava za projekte smanjenja emisije CO2, kao i aktivan doprinos smanjenju globalnog zagrijavanja. Privredni subjekti mogu aplicirati za finansiranje projekata za namjene unapređenja energetske efikasnosti proizvodnih i poslovnih objekata, nabavke poljoprivredne i druge mehanizacije na hibridni ili električni pogon.

Kreditna linija služi i kao podrška poljoprivrednicima za nabavku poljoprivredne priključne mehanizacije za integralnu biljnu proizvodnju ili priključnih mašina za obradu zemljišta u jednom prohodu.

Također, prihvatljiva aktivnost je kupovina opreme za grijanje i hlađenje, poput geotermalnih pumpi, smanjenje zavisnosti od fosilnih goriva poput nabavke hibridnih ili električnih vozila, te povećanje ulaganja u obnovljive izvore energije, prvenstveno izgradnju solarnih elektrana, biogasnih postrojenja, postrojenja za biomasu i slično.

Izgradnja sistema za upravljanje otpadom je također na popisu investicija koje se kvalifikuju za ovu garantnu liniju, kao i sve druge namjene iz oblasti smanjenja globalnog zagrijavanja i zaštite životne sredine. Maksimalna ročnost kredita je do 10 godina, odnosno 120 mjeseci, uz grace period od 24 mjeseca isključivo za stalna sredstva. Pokrivenost plasmana je do 50% iznosa glavnice, a radi se o anuitetnim kreditima.

Krajnji datum do kojeg vrijedi ovaj fond je 20.02.2025. Imajući u vidu da postoji veliki interes za ulaganje u energetski efikasna rješenja i obnovljive izvore energija, te da značajan broj tih kompanija ima izazov da obezbijede adekvatan kolateral kao pokriće kredita, u ProCredit banci smatraju da će ova garantna linija pronaći široku primjenu i da će sva predviđena sredstva biti iskorištena do krajnjeg datuma podrške.

Garantni fond RS
„Potpisivanjem Ugovora o garantovanju portfelja kredita proširujemo saradnju sa ProCredit bankom u 2023. godini. Na ovaj način ćemo doprinijeti da banka jednostavnije, brže i po povoljnijim uslovima odobrava kredite privrednicima, jer rizik povrata sredstava dijeli sa Garantnim fondom. Sa ProCredit Bank imamo dugogodišnju saradnju koju ocjenjujemo veoma uspješnom. Smatramo da ćemo u narednim godinama istu proširivati kako bismo stvorili povoljniji ambijent na finansijskom tržištu te jaču institucionalnu podršku za rast i razvoj privrede“, izjavio je direktor Garantnog fonda, Radivoje Krčmar, povodom potpisivanja novog ugovora.

Kontinuirana podrška privrednicima u BiH
Iz ProCredit banke poručuju da su svjesni ključne uloge koju MMSP sektor igra u ekonomskom rastu i razvoju zemlje.

„Odlučni smo da podržimo ove vitalne segmente naše ekonomije i pružimo im sveobuhvatna i prilagođena rješenja koja će im omogućiti daljnji napredak. Naša misija je da pružimo kvalitetne finansijske proizvode i usluge, ali isto tako i da budemo pouzdan partner i savjetnik na putu prema uspjehu. Vjerujemo da će naša podrška MMSP sektoru kroz ove garantne linije doprinijeti jačanju poslovnih mogućnosti, stvaranju novih radnih mjesta i ukupnom ekonomskom prosperitetu“, rekao je povodom potpisivanja ugovora o garantnim linijama sa GFRS Amir Salkanović, predsjednik Uprave ProCredit banke.