Finansije

Koliko u Njemačkoj koštaju usluge poreznih savjetnika?


Njihov posao je kompleksniji nego što se na prvi pogled čini.

U Njemačkoj usluge poreznih savjetnika koriste gotovo sve, bilo da se radi o obračunu poreza ili savjetovanju o pokretanju posla.

U kompliciranom svijetu poreza, uloga poreznih savjetnika je ključna. Njihov posao je kompleksniji nego što se na prvi pogled čini.
Porezni savjetnici nisu samo stručnjaci za porezna pitanja. Pružaju podršku u računovodstvu, izradi bilanci i carinskim poslovima. Ovaj aspekt je posebno važan za kompanije koje djeluju u globaliziranom i umreženom gospodarstvu.

Osim toga, dijele savjete o pokretanju poduzeća i restrukturiranju. Njihova se stručnost također koristi u donošenju odluka o ulaganjima i vrednovanju preduzeća.

Porezni savjetnici u Njemačkoj također provjeravaju zakonitost obračuna poreza i zastupaju svoje klijente u fiskalnim sudskim postupcima. Oni također obavljaju zadatke stečajnih upravitelja ili upravitelja imovinom. Svi ti poslovi zahtevaju visok nivo stručnosti, iskustva i odgovornosti.
Koliko zarađuju?
Svatko tko prođe dugotrajnu i tešku obuku kako bi postao porezni savjetnik bit će nagrađen visokom plaćom. Kvalificirani radnici na puno radno vrijeme u ovom području zarađuju iznad prosjeka u cijeloj Njemačkoj.
Zarada poreznih savjetnika po saveznim državama:

Baden-Württemberg: 7.105 eura
Bavarska: 6.897 eura
Berlin: 6.222 eura
Brandenburg: 5.254 eura

Bremen: 6337 eura
Hamburg: 6.967 eura
Hessen: 7.103 eura
Mecklenburg-Zapadno Pomorje: 5.060 eura

Donja Saska: 6.056 eura
Sjeverna Rajna-Vestfalija: 6.659 eura
Falačko-Porajnje: 6.462 eura
Saarland: 6.282 eura

Saska: 5.314 eura
Saska-Anhalt: 5.228 eura
Schleswig-Holstein: 5.817 eura
Tiringija: 5.368 eura

Zaposleni porezni savjetnik u Njemačkoj u prosjeku zaradi 6.563 eura bruto mjesečno, a brojni savjetnici rade kao samostalni konzultanti zbog čega zarađuju više.