Industrija

Vodeći proizvođač PVC profila otvorio pogon u Hrvatskoj


Jedan od vodećih svjetskih proizvođača PVC profila, belgijski Deceuninck otvorio je novi poslovno-proizvodni pogon u Donjoj Bistri, ujedno i najveću fabriku za laminaciju PVC profila u ovom dijelu Evrope, a investicija je vrijedna skoro sedam miliona eura, saopštila je danas kompanija.

Time je Deceuninck, koji je do sada poslovao na tri odvojene lokacije u Hrvatskoj, objedinio sve poslovne procese na jednom mjestu, od skladišta i proizvodnje do upravljanja i administracije.

Uz rukovodstvo i zaposlenike Deceuninck Hrvatska, otvaranju fabrike prisustvovao je i veleposlanik Kraljevine Belgije u Hrvatskoj Nicolaas Buyck, koji je istaknuo da je ova velika investicija belgijske kompanije u Hrvatskoj dodatna potvrda jake veze između Hrvatske i Belgije u oblasti ekonomije.

Pokretanje posla u Hrvatskoj bila je izuzetna poslovna odluka


Izvršni direktor Deceuninck grupe Bruno Humblet rekao je da je Deceuninck u više od 80 godina poslovanja izrastao u globalno prisutnog proizvođača, te da su osim na evropskom tržištu, gdje ostvaruju polovinu prihoda, bili i prisutni na tržištu SAD-a i Kanade skoro 30 godina. Važno tržište za njih je Turska, koja je i čvorište za izvoz na istočno tržište, ali i u Južnu Ameriku.

„Pokretanje poslovanja u Hrvatskoj prije 20 godina bila je izuzetna poslovna odluka, a danas se naši partneri u regiji i Italiji snabdijevaju iz Zagreba. Otvaranje novog pogona, objedinjavanje svih poslovnih procesa, najmodernija oprema i iskustvo naših zaposlenih omogućit će dalji rast ovog za nas važnog tržišta“, istakao je Humblet.
Deceuninck svake godine u svojim proizvodnim pogonima na PVC profile nanosi više od osam miliona metara folije, koji se izvoze na tržišta širom Evrope.

Planiraju otvoriti 40 novih radnih mjesta


„Naša nova fabrika u Donjoj Bistri, koja se prostire na čak 17.000 kvadratnih metara, omogućiće dalje povećanje kapaciteta na 11 proizvodnih linija, veću efikasnost, ali i bržu i kvalitetniju isporuku za više od 500 partnera u Evropi. Povećanje proizvodnih kapaciteta podrazumijeva potreba za dodatnim zapošljavanjem. Trenutno zapošljavamo 160 djelatnika u Hrvatskoj, a plan je da do kraja godine otvorimo još 40 radnih mjesta”, rekao je Josip Klasić, direktor Deceunincka za regiju.

Deceuninck je među tri najveća svjetska proizvođača PVC profila za prozore i vrata i podnih obloga. Sjedište kompanije je u Belgiji, a proizvode u 17 zemalja i isporučuju svoje proizvode u 90 zemalja svijeta. Na nivou Deceuninck grupe, u 2022. godini ostvarila je ukupno 974,1 milion eura prihoda.