Tržišta

PwC: 100 vodećih svjetskih kompanija doživjelo je najveći pad tržišne kapitalizacije od 2009.


Tržišna kapitalizacija 100 vodećih svjetskih kompanija pala je za 11 posto u 2023. godini, odnosno za gotovo 3,8 biliona dolara, a to je prvi godišnji pad od 2016. godine i najveći pad od globalne finansijske krize 2009. godine (-39 posto), pokazuje nova PwC-ova analiza u objavljenom izvještaju o 100 vodećih svjetskih kompanija, Global Top 100 Companies report.

Izazovno makroekonomsko okruženje uzrokovano stalnim pooštravanjem fiskalne politike, visoka inflacija i neizvjesnost u američkom i evropskom bankarskom sektoru opteretili su globalna tržišta kapitala. Sjedinjene Američke Države, iz kojih dolazi najveći broj kompanija na popisu 100 vodećih svjetskih kompanija, bile su glavni pokretač ovog pada smanjivši vrijednost za 2,9 biliona dolara.


Međutim, svojim udjelom koji zauzimaju na popisu zadržale su prvo mjesto, ispred Saudijske Arabije i Kine. Europa je nadmašila sve ostale regije, povećavši svoj udio u 100 vodećih svjetskih kompanija s 10 posto u 2022. godini na 13 posto u 2023. godini, popevši se na drugo mjesto na regionalnom popisu.

Stuart Newman, globalni voditelj IPO centra i partner u PwC-u UK, rekao je: ‘PwC-ov izvještaj Global Top 100 i dalje pruža važan uvid u najznačajnije trendove koji pokreću svjetsko gospodarstvo i ključnu dinamiku na globalnim tržištima udjelima. Izazovi na tržištu tijekom prošle godine očito su utjecali na najveće svjetske kompanije. Međutim, oporavak većine sektora u prvom kvartalu 2023. godine i rast kompanija u Europi pružaju razlog za oprezni optimizam.

Američke kompanije zadržale su svoj dominantni udio (70 posto) među 100 vodećih svjetskih kompanija, ali su pretrpjele pad od 12 posto, što odgovara iznosu od tri biliona američkih dolara, s konačnim iznosom od 21,7 biliona. Europa je bila jedina regija koja je ostvarila rast, i to od 9,5 posto, dok su Kina i njezine regije pale 7,3 posto, a ostatak svijeta 26,3 posto.

Malo je zemalja u izvještaju Global Top 100 uspjelo povećati tržišnu kapitalizaciju tokom godine. Jedine zemlje koje su zabilježile porast bile su one u Europi uslijed kombinacije novih sudionika i rasta tržišne kapitalizacije u odnosu na usporedive podatke prethodne godine.

Na razini pojedinih zemalja, Francuska je 2023. godine ušla kao četvrta među prvih pet zemalja (980 milijardi USD), zamijenivši Švicarsku (765 milijardi USD) i popevši se ispred Ujedinjenog Kraljevstva koje zauzima peto mjesto (852 milijarde dolara). Unatoč dvoznamenkastom padu, SAD (-12 posto), Saudijska Arabija (-18 posto) i kontinentalna Kina (-11 posto) zadržale su svoj položaj među prva tri mjesta i bile su jedine zemlje s kombiniranom tržišnom kapitalizacijom od preko 1 bilion dolara.

Ključni sektori su u padu, tehnologija zadržava najveći udio


Na razini pojedinih sektora u odnosu na usporedive podatke prošle godine, svi su ključni sektori zabilježili smanjenje tržišne kapitalizacije, redom kako slijedi: neobavezna potrošnja (-23 posto), komunikacijske usluge (-18 posto), financijske usluge (-11 posto) i energetika (- 10 posto).

Finansije i neobavezna potrošnja odgovorne su za 56 posto ukupnog pada tržišne kapitalizacije. Unatoč poticaju u tehnološkom sektoru u prvom tromjesečju 2023. godine, tehnološki je sektor ukupno pao za osam posto, zabilježivši prvi pad u deset godina. Međutim, sektor tehnologije je povećao svoj udio na popisu 100 svjetskih vodećih kompanija, popevši se s 27 posto u 2022. godini na 28 posto u 2023. godini i time zadržavši svoje vodeće mjesto među kompanijama uvrštenim u Global Top 100.

Izmjene u sastavu popisa


Ove godine nije bilo izravnih ulazaka novih kompanija na popis 100 vodećih svjetskih kompanija na temelju inicijalnih javnih ponuda (IPO), kako je bilo i za očekivati s obzirom na to da je globalno IPO tržište bilo manje aktivno, navode iz PwC-a.

Od marta 2022. godine, devedeset i jedna tvrtka zadržala je svoje mjesto na popisu i za 2023. godinu pokazavši veću stabilnost među 100 vodećih svjetskih kompanija u 2023. za razliku od prethodne godine. Prvih pet kompanija zadržalo je svoja mjesta na ljestvici, ali prvi put u 10 godina sve su zabilježile pad tržišne kapitalizacije, što je činilo 50 posto ukupnog pada tržišne kapitalizacije ove godine.

Tportal