IT i Tehnologija

Predstavljen Apple Vision Pro VR/AR headset


Među novim proizvodima koje je Apple predstavio na svojoj konferenciji za developere najviše pažnje je privukao Apple Vision Pro VR/AR headset.


Apple je na online WWDC 2023 konferenciji predstavio brojne novitete iz domene hardvera i softvera, uključujući iOS 17, sljedeću generaciju mobilnog operativnog sustava za iPhoneove, operativni sustav za Apple televizore tvOS 17, iPadOS 17 za iPad tablete, MacOS Sonoma za Macove i nova osvježena računala MacBook Air, Mac Studio i Mac Pro, opremljena novim Appleovim mikroprocesorom M2 Ultra visokih performansi.
“Vjerujem da je proširena stvarnost duboka tehnologija”, rekao je izvršni direktor Applea Tim Cook, dodavši da će Vision Pro upoznati ljude s novim oblicima “prostornog računalstva”, te ga uspoređuje “s načinom na koji je iPhone predstavio pametne telefone milijunima ljudi”.

Izvršni direktor Disneyja Bob Iger pojavio se tijekom prezentacije novog headseta, nazvavši ga “revolucionarnom” platformom, koja će omogućiti tvrtki da stvara “duboko upečatljive” priče na načine koji su “prije bili nemogući” i objavio da će za Vision Pro od prvog dana biti dostupna Disney+ streaming usluga.

Headset pokreće Appleov M2 čipset, dok njegov novi R1 čip obrađuje ulaz s 12 kamera, 5 senzora i 6 mikrofona. R1 navodno prenosi slike na zaslone “unutar 12 milisekundi, odnosno, kako kažu, “osam puta brže od treptaja oka”, kao što možete vidjeti u ovom videu.