BiH

Srđan Mandić komentirao zaustavljenu izgradnju nebodera kod hotela Holiday


Srđan Mandić, načelnik Općine Centar, komentirao je zaustavljenu izgradnju nebodera kod hotela Holiday.
Podsjetimo, prema posljednjim informacijama, vlasnik “Tibre” Tihomir Brajković tražio je od Općine 11,5 miliona KM nakon što je Općina zaustavila gradnju.

– Tu je situacija prilično jasna, prethodni načelnik je koristio pravo koji mu je tadašnji Zakon o prostornom uređenju omogućavao da radi korekciju, međutim član 40. tog Zakona precizno je definisao kada i pod kojim uslovima se radi korekcija urbanističkog plana i šta ona podrazmijeva. Korekcija bi se prema tome mogla raditi samo kada dođe do nekih tehničkih ili grafičkih odstupanja i sama riječ korekcija znači da se tu samo neki detalji mogu popraviti. On je nažalost pod korekciju proveo izmjenu regulacionog plana na način da je za dotadašnjih sedam spratova dao saglasnost za još 22 – pojasnio je Mandić za TVSA.

Inače, Mandić je govorio i o elektronskim građevinskim dozvolama. Kako kaže, elektronske građevinske dozvole će biti realizovane u Općini Centar, ali ipak će biti potrebno još vremena.

– Zamislite da više nijedan investitor ne mora tražiti kafu s načelnikom da nešto ubrza, značajno će se izbjeći bilo kakva mogućnost koruptivnih radnji – istakao je Mandić.

Elektronskim putem će se popunjavati obrazac za dozvolu, a istim putem će se vršiti i njegova obrada.