Novosti

U Beču održan Smart City Summit o klimatskoj neutralnosti gradova


U sklopu ovogodišnjeg ViennaUP’23, najvećeg višednevnog startup festivala u Evropi, koji je završio 7. juna, održan je i samit o pametnim gradovima na temu klimatske neutralnosti.

Klimatske promjene stavljaju gradove širom svijeta pred potpuno nove izazove. Međunarodno umreženi pametni gradovi morat će odigrati ključnu ulogu u borbi protiv klimatske krize. Na skupu su se tematizirale inovacije potrebne za klimatski efikasan urbanizam. U nekoliko krugova diskusija razgovaralo se o klimatskim projektima i potencijalima. 

Član gradske vlade za zaštitu klime Jürgen Czernohorszky istaknuo je ambiciju grada Beča da do 2040. godine postane klimatski neutralan te pritom naglasio važnost saradnje gradova. Pored stručnjaka iz energetskog preduzeća Wien Energie, gradskog komunalnog preduzeća Wiener Stadtwerke i Bečke poslovne agencije, govorili su i međunarodni stručnjaci, uključujući i Evropski institut za inovacije i tehnologiju (EIT). Cilj je jasno deklarisan: prekogranična saradnja između različitih privrednih i tehnoloških sektora kao i gradova. 

Diskusija je započela pitanjem u kojoj mjeri je moguće ostvariti privredni rast i ponuditi rješenja u okviru klimatske krize. Austrijska prijestolnica od 2019. godine slijedi strategiju “Beč 2030 – ekonomija i inovacije” zasnovanu na pametnim rješenjima za urbana područja koja grad razvija u saradnji sa kompanijama i univerzitetima.

Fokus ovogodišnjeg samita je stavljen na cirkularnu ekonomiju. Jedan od mnogih ključnih projekata strategije “Beč 2030” je WienNeu+, program intenzivne sanacije zgrada i javnih prostora kako bi postali klimatski prihvatljivi. Projekat je pokrenut 2021. godine renoviranjem stambenih blokova u okrugu Favoriten, a od ove godine je proširen na područje sjeverozapadne željezničke stanice Nordwestbahnhof. Obuhvata i organizovanje radionica, izradu studija o sanaciji i recikliranju kao i razne događaje na temu propravke bicikala. Građanima se nudi i mogućnost prijave na budžet za podršku razvoja inovacija u iznosu od 100 do 30.000 eura.