BiH

Za podršku poljoprivredi u BiH izdvojeno 150 miliona eura


Skoro punih 150 miliona eura je vrijednost projekata u oblasti poljoprivrede, prehrane i ruralnog razvoja u BiH koji su u prošloj godini finansirani sredstvima Evropske unije ili pojedinačnom podrškom zemalja članica EU.
Ovo se navodi u izvještaju o međunarodnoj pomoći u oblasti poljoprivrede koji je sačinjen u saradnji sa učesnicima u procesu planiranja i koordinacije međunarodne pomoći.

„U sektoru poljoprivrede, prehrane, šumarstva i ruralnog razvoja u skladu sa visinom ulaganja najveći donatori/kreditori bili su Evropska unija, Češka, Italija i specijalizovane organizacije pri Ujedinjenim nacijama: Međunarodna organizacija za hranu i poljoprivredu (FAO) i Razvojni program UN (UNDP) kao donatori, a Međunarodni fond za razvoj poljoprivrede (IFAD) kao kreditor“, kaže se u izvještaju.

Najvrijedniji projekat je Program razvoja ruralne konkurentnosti (RCDP) koji je implementiran u periodu od 2015. do 2022. godine, a finansiran je kreditom i bespovratnim sredstvima Međunarodnog fonda za poljoprivredni razvoj (IFAD) u vrijednosti od 54,3 miliona eura.

Sljedeći je Projekt razvoja poljoprivrede i ruralnog preduzetništva (READP) u vrijednosti od 31,7 miliona eura od kojih je oko 11,7 miliona kredit. Period realizacije ovog projekta je 2018-2026. godina.

Evropska unija je za projekat „Podrške konkurentnosti poljoprivrede i ruralni razvoj u BiH – EU4AGRI“ za period 2020-2024. godine namijenila okruglo 20 miliona eura.

Kroz projekat „Konkurentnost i inovacije: Lokalne razvojne strategije IPA 2016 – EU4Business“ u periodu od 2018-2022. godine EU i GIZ su izdvojile 16,1 milion eura.

Evropska unija i njemačka Vlada su za projekat „EU4BusinessRecovery“ koji zajedno provode GIZ, ILO i UNDP u period 2021-2023. godina izdvojile 13,7 miliona eura.

Kroz Twinning projekte podrške za izgradnju kapaciteta i postepeno usklađivanje acquisa u veterinarskom sektoru BiH, sektoru za sigurnost hrane i fitosanitarnom sektoru, EU je izdvojila šest miliona eura.

Kada je riječ o pojedinačnim projektima zemalja EU, izdvaja se projekat „Održivi ekonomski razvoj i zaštita okoliša u područjima s prirodnim ograničenjima“ koji sa 2,4 miliona eura finansira Italijanska agencija za razvojnu saradnju (AICS). Italija je sa 1,2 miliona eura finansirala projekt podrške fitosanitarnom sektoru u cilju usklađivanja sa standardima EU.

Sljedeći milionski projekat je „Unapređenje sistema sigurnosti hrane“ za koji je Češka putem agencije Češka razvojna pomoć izdvojila dva miliona eura. Ovim projektom pruža se podrška uspostavljanju funkcionalnih sistema kontrole pesticida i đubriva, sutema integralne zaštite bilja, službenog uzorkovanja za salmonelu i sistema za kontrolu aditiva u hrani.

Više od milion eura došlo je u BiH putem šest projekata koje finansira Organizacija za hranu i poljoprivredu UN (FAO) od kojih je najzanačajniji projekat Razvijanja kapaciteta za angažman sa Zelenim klimatskim fondom koji je vrijedan 580.000 eura.