BiH

Deling Invest u Tuzli počinje gradnju fotonaponske elektrane


Grad Tuzla snažno podržava inicijative koje promovišu obnovljive izvore energije. U tom kontekstu, Služba za prostorno uređenje i zaštitu okoline je 7. juna 2023. godine donijela Rješenje o urbanističkoj saglasnosti za izvođenje radova na izgradnji kompleksa fotonaponske elektrane “Deling Invest 1” u poslovnoj zoni “Poljana zapad” u Tuzli.

Na ovaj način Grad Tuzla je pokazao da podržava sve inicijative za veće korištenje obnovljivih izvora energije i tako postaje jedan od lidera u održivom razvoju.

Solarna energija je jedan od najčišćih i najobnovljivijih izvora energije koji ima potencijal da značajno doprinese smanjenju emisija štetnih gasova i očuvanju našeg okoliša. Grad Tuzla upravo prepoznaje važnost održive energetike i aktivno radi na podršci projektima koji koriste obnovljive izvore energije.

Firma Deling Invest d.o.o. Tuzla je investitor izgradnje kompleksa fotonaponske elektrane ukupne instalisane snage od približno 30 MW. Kompleks će se sastojati od šest polja sa fotonaponskim panelima, 12 transformatorskih stanica, saobraćajnih komunikacija i regulacije potoka Mlake. Očekuje se da će kompleks proizvesti oko 40 GWh električne energije godišnje, doprinoseći na taj način značajnoj proizvodnji električne energije iz obnovljivih izvora.

Za realizaciju ovog projekta, biće iskorištena površina od približno 24 hektara, koja je trenutno neuređena i zapuštena. U cilju obezbjeđivanja optimalnih uslova za izgradnju, planirano je izvođenje radova na regulaciji potoka Mlake unutar kompleksa, u dužini od oko 670 metara.

Nakon završetka radova, čitav kompleks će biti uređen i osvjetljen, postojeće saobraćajnice će biti sanirane, a za pristup pojedinim poljima biće izgrađeni novi putevi. Također, svako polje sa fotonaponskim panelima će biti ograđeno i pod video nadzorom, obezbjeđujući sigurnost i zaštitu cjelokupnog sistema.

Vrijednost investicije za izgradnju kompleksa fotonaponske elektrane “Deling Invest 1” iznosi približno 60.000.000 KM, što predstavlja značajan doprinos razvoju obnovljivih izvora energije i ekonomskom napretku našeg grada.

Grad Tuzla ponosno podržava inicijative koje stvaraju održivu budućnost i čuvaju našu okolinu. Izgradnja ovog fotonaponskog kompleksa predstavlja važan korak ka ostvarenju tih ciljeva. Ovaj projekat će ne samo povećati energetsku efikasnost našeg grada, već i smanjiti emisiju štetnih gasova, čime će Tuzla postati još zeleniji grad.

Grad Tuzla je posvećen daljem razvoju obnovljivih izvora energije i nastavit će podržavati inicijative koje doprinose smanjenju zagađenja i očuvanju našeg okoliša.