Novosti

“Ruski Google” dolazi u Srbiju: Otvaranje kancelarije i 2.000 novih radnih mjesta


Ruska tehnološka kompanija Yandex otvorila je svoju najveću međunarodnu kancelariju u Beogradu, sa ciljem da do kraja godine u Srbiji zaposli preko 2.000 visoko-kvalifikovanih stručnjaka.

Sa tim brojem zaposlenih, beogradski centar bi postao druga najbrojnija kancelarija ove firme na svijetu.  

„Ruski Google“ je saopštio da planira otvaranje još jedne kancelarije u Srbiji, a da će ove dve lokacije funkcionisati kao istraživački i razvojni centri, fokusirajući se na kreiranje inovativnih rješenja, poput jezičkih modela sličnih GPT-u, namijenjenih za različite usluge Yandex-a kao i ličnog glasovnog asistenta – Alisu, hardverska rješenja poput pametnih uređaja, kao i druge usluge zasnovane na vještačkoj inteligenciji, uključujući pozivanje vožnje i dostavu.

Iako je tehnološki gigant sa uslugama prevoza i dostave već prisutan u Srbiji, otvaranje Yandex kancelarije „otvara mogućnosti za pokretanje novih usluga u urbanim područjima Srbije“, dodaje se u njihovom saopštenju.

„Pohvaljujemo Srbiju što stvara povoljno okruženje i pruža stalnu podršku za podsticanje rasta IT kompanija u zemlji i želimo da izrazimo našu srdačnu zahvalnost na toploj dobrodošlici koju smo dobili. Sa našim talentovanim timom u Srbiji, dijelimo uzbuđenje o budućnosti u kojoj pokrećemo inovacije i ostvarujemo značajan uticaj. Posvećeni smo doprinosu tehnološkom pejzažu Srbije i željno iščekujemo uzbudljive mogućnosti koje predstoje“, izjavio je Artem Savinovski, generalni direktor Yandexa.

Ta kompanija je najavila i ulaganje u društvenu odgovornost i obrazovanje, kroz različite inicijative za njegovanje lokalnih talenata i pružanje podrške IT industriji u Srbiji.

„Kasnije u toku godine, Yandex planira da pokrene edukativni kviz za školsku djecu kako bi ih podstakli da se opredijele za tehnološka zanimanja. Saradnjom  sa školama i univerzitetima, Yandex će pružiti resurse i mogućnosti studentima da unaprede svoje veštine i ostvare nagrađivane karijere u tehnologiji. Kroz ova ulaganja u obrazovanje i lokalne talente, Yandex ima za cilj da izvrši pozitivan i trajan uticaj na IT pejzaž u Srbiji“, navodi se u saopštenju koje prenosi Nova ekonomija.

Kao dio napora za razvoj lokalnog IT ekosistema, Yandex je najavio i da će ovog jula u Beogradu biti domaćin HighLoad++ Serbia, profesionalne konferencije namijenjene programerima i developerima.

Yandex je tehnološka kompanija osnovana 1997. godine, koja ima najveći internet pretraživač u Rusiji, a sada posluje i na tržištima mobilnosti, e-trgovine, onlajn zabave, računarstvo u oblaku (cloud computing).

Nezavisne.com