Turizam i ekologija

Kompanija koja je lani otvorila hotel u Kreševu planira gradnju solarne elektrane


Kompanija Adriale Living d.o.o. Kreševo, koja je prošle godine izgradila Hotel Adriale u Kreševu, podnijela je samoinicijativnu ponudu za dodjelu koncesije za izgradnju solarne elektrane na lokalitetu Kamenik u općini Kreševo.

Parcela Kamenik obuhvata ukupnu površinu 34 360 m2, a na njoj je predviđeno postavljanje fotonaponske elektrane snage 2x650KW.

Koncesija se dodjeljuje za period do 30 godina.

Tim povodom Ministarstvo privrede Srednjebosanskog kantona raspisalo je javni poziv za dodjelu koncesije na koji će se osim kompanije Adriale Living moći prijaviti i drugi ponuđači. 

Kompanija Adriale Living izgradila je prvi hotel u Kreševu, Adriale, koji je otvoren u oktobru prošle godine. Kao osnivači kompanije Adria Living u sudski registar upisani su bh. državljanin Darko Kujundžić i Elvis Nikolić iz Beča, Austrija, sa po 50 posto učešća u kapitalu. 

Ministarstvo privrede Srednjebosanskog kantona raspisalo je takođe i javni poziv za dodjelu koncesije za izgradnju fotonaponske elektrane FNE snage 1MW, na lokalitetu Previšta-Bašča u općini Kiseljak.

Katastarska parcela Previšta-Bašča se nalazi u naselju Bilalovac i ima ukupnu površinu 9.808 m2. Samoinicijativnu ponudu za dodjelu koncesije podnijela je firma SIAA ENERGIJA d.o.o. Busovača.

Indikator.ba