Tržišta

Wall Street: Indeksi pali, tehnološki sektor na udaru


Američki indeksi pali su u petak, a Wall Street je zabilježio gubitak u tjednu jer se činilo da je rast koji je nosio šire tržište posljednjih mjeseci iznemogao.
Dow Jones Industrial Average pao je 218 bodova ili 0,64 posto. S&P 500 je pao za 0,77%, a Nasdaq Composite za 1,01%.

Sva tri glavna prosjeka prekinula su višetjedne pobjedničke nizove. S&P 500 izgubio je više od 1% od početka tjedna, prekinuvši pet uzastopnih tjedana rasta. Nasdaq je također pao za više od 1%, prekidajući osmotjedni pobjednički niz i bilježeći najgori tjedni učinak od ožujka.

“Ulagači definitivno pokazuju obnovljeni strah od recesije u SAD-u, kao i globalne recesije”, rekao je izvršni direktor AXS Investmentsa Greg Bassuk. “Razine inflacije i dalje su visoke, a politika Federalnih rezervi definitivno ostaje narativ ulagača.”

Povlačenje je bilo široko zasnovano s više od 460 dionica S&P 500 trgovanih u negativnom području. Informacijska tehnologija je najviše zaostajala, pala za više od 1%. Naime, dionice Nvidije, najvećeg korisnika AI, pale su za 2%.

U međuvremenu, Goldman Sachs je odbio nakon što je CNBC izvijestio da se investicijska banka vjerojatno suočava s velikim otpisom zbog akvizicije fintech tvrtke GreenSky 2021. Dionica je pala za oko 1%, težeći Dow-u.

Nasuprot tome, dionice CarMaxa skočile su više od 9% nakon što je prodavač rabljenih automobila premašio očekivanja prihoda u prvom tromjesečju.