BiH

Turska Uvak grupacija preuzela TC Džananović i hotel Zenica u Zenici


Javnost u Bosni Hercegovini je iznenađena objavom da je turska Uvak grupacija preuzela TC Džananović i hotel Zenica u Zenici. Poznato je da je ove poslovne objekte po kojima je Zenica prepoznatljiva, a koje je podigao preminuli Salko Džananović, nedavno kupio Bingo. Najveći trgovac u zemlji u septembru prošle godine objavio je da je preuzeo biznis i nekretnine zeničke frime, no sada je sve prešlo u ruke turske grupacije.


Iz grupacije Uvak stoji Abdurrahman Uvak koji ima firmu u sjedištem u Tuzli, a u BiH je prisutna već desetak godina.
Abdurrahman Uvak je i predsjednik Tursko-bosanskohercegovačkog udruženja privrednika (TUBSIAD) koje radi na povezivanju privrednika iz BiH i Turske.


On je zaslužan i što je u Tuzlu 2016. godine stigao brend namještaja Kelebek (Leptir). Izvod iz sudskog registra pokazuje da je Uvak postao 100-postotni vlasnik zeničkih preduzeća Džananović Transport d.o.o. i Džananović d.o.o.
U sklopu preduzeća Džananović Transport posluje poslovna jedinica Hotel Zenica i ovo preduzeće je imalo je na kraju 2021. godine poslovne prihode od 24,7 miliona KM, a ostvarilo je dobit od 256 hiljada KM. Zapošljavalo je 118 ranika.
Trgovinsko preduzeće Džananović d.o.o. znatno je manje – zabilježilo je poslovne prihode od 2,08 miliona KM, a imalo je poslovnu aktivu od 14,8 miliona KM. Zapošljavalo je tri radnika.


Akvizicijom turska grupacija stiče dvije ataktivne nekretnine – šoping centar koji je najveći u Zenici, sa popunjenosti kapaciteta od 100-posto, te hotel Zenica, koji je tokom godine u punom kapacitetu na raspolaganju turistima, ali i nogometnim selekcijama koje dolaze igrati u Zenicu.