Investicije

MK Group u naredne tri godine investira 1,6 milijardi eura


Srbijanski MK Group uložit će  u naredne tri godine 1,6 milijardi eura, rekao je u razgovoru za BizLife magazin Mihailo Janković, generalni direktor kompanije MK Group.

– Govorimo o investicionom ciklusu vrijednom 1,6 milijardi eura, koji ćemo realizovati u naredne tri godine, kako u Srbiji tako i u cijelom Jadranskom regionu, u tri ključne oblasti našeg poslovanja. Dakle, u oblasti u kojima smo za ovih 40 godina pokazali stratešku opredijeljenost i ekspertizu. Najveći dio investicija usmjeren je na zelenu agendu i projekte proizvodnje električne energije iz snage vjetra, sunca i biomase, kazao je Janković.

Zahvaljujući investicijama vrijednim 900 miliona eura, do 2026. godine planirano je pokretanje projekata obnovljivih izvora energije ukupnog kapaciteta 1 GW.

– Do kraja ove godine otvorićemo i prvi vjetropark u istočnoj Srbiji – Krivača, investiciju vrijednu 165 miliona eura, kapaciteta 105 MW. Sa 22 vjetroturbine, godišnje će proizvoditi 310 GWh zelene energije, što je ekvivalent godišnjih potreba za strujom 75.000 domaćinstava. Krivača je partnerski projekat sa slovenačkim investicionim fondom Alfi. Takođe, gradimo još dva vjetroparka u Vojvodini – Kula 2 i Košava faza 2.

MK Group je sistem koji je izrastao iz agrara, pa tako ostajemo usmjereni i na poljoprivredu i industriju hrane, u koje ćemo u naredne tri godine investirati 350 miliona eura.

– Sa ciljem proširenja kapaciteta i povećanja produktivnosti, ulažemo u digitalizaciju, automatizaciju procesa i primjenu vještačke inteligencije. Trogodišnjim ulaganjem 380 miliona eura realizovaćemo nove ekskluzivne real estate projekte, ali i unaprijediti sadržaje i usluge naših hotela. Investicije u razvoj naših biznisa pratiće i značajna ulaganja u 4000 naših zaposlenih, kazao je Janković.

On je, između sotalog najavio i otvaranje fabrike alkohola.

– U Kovačici smo započeli novu investiciju od 33 miliona eura. Riječ je o fabrici alkohola Sunal, čiji će proizvodni kapacitet biti oko 30 miliona litara godišnje, a alkohol će se proizvoditi u tri oblika – prehrambeni, farmaceutski i bioetanol, pojasnio je Janković.

Kompanija MK Group prisutna je i u oblasti turizma kroz ekskluzivne hotele na najboljim lokacijama, a vremenom su poslovanje proširili i na real estate sektor. Najnoviji investicija je Petram Resort & Residences u Hrvatskoj, koji u julu otvara svoja vrata za goste. Ovu investiciju, vrijednu više od 100 miliona eura, realizovali su zajedno sa kompanijom Aleksandar Group. Pored otvaranja real estate kompleksa u Istri, planiraju investicije i u hotele Kempinski, koje, takođe, imaju u ovom delu jadranske obale.
– U naše hotele Kempinski Adriatic, u Hrvatskoj, i Kempinski Palace Portorož, u Sloveniji, planiramo investicije u unapređenje usluga i nove hotelske sadržaje. Želimo da razvijamo Istru kao jednu od destinacija budućnosti, u koju donosimo svjetske trendove i najbolje prakse luksuznog hotelijerstva. Vjerujemo da naša kapitalna ulaganja imaju pozitivan efekat na Savudriju i Portorož, ali i šire na Istru, koju vidimo kao destinaciju sa puno potencijala. Novim investicijama od 14 miliona eura u Kempinski Adriatic, u njegove objekte, sadržaje i usluge, ali i nove smještajne kapacitete za zaposlene, osiguraćemo njegov prestižni status, ali i održivi razvoj turizma. Kempinski Adriatic jedan je od prvih hotela na jadranskoj obali koji za proizvodnju električne energije koristi solarne panele. Sa druge strane, hotel Kempinski Palace Portorož jedan je od simbola slovenačkog turizma. Investicije od 4,5 miliona eura usmjerene su za unapređenje prostora veličanstvenog tradicionalnog krila, dok ćemo istovremeno uvoditi inovacije u hotelske sadržaje i usluge kako bismo zadovoljili sve potrebe i očekivanja savremenih gostiju. Naravno, ne treba zaboraviti naše hotele u Srbiji – Grand Kopaonik i Sheraton Novi Sad. U Sheratonu nastavljamo investicije za proširenje kongresnih kapaciteta kako bi ostao najbolji hotel u Vojvodini, ali i šire, kazao je, između ostalog, Janković.

Foto: Mihailo Janković- MK Group