IT i Tehnologija

Zuckerbergov Threads, Twitterov najnoviji izazivač, blokiran je u Evropi


Threads, suparnik Twittera, u ovom trenutku nije dostupan u Evropskoj uniji. Zakoni EU-a o privatnosti blokirali su aplikaciju u regiji, barem u sadašnjem formatu, stoga Meta je odlučila odgoditi njegovo lansiranje kako bi izbjegla moguće regulatorne probleme. Prema DPC-u, aplikacija može prikupljati širok raspon podataka o korisnicima, što predstavlja veliki rizik za privatnost.

Threads je pokrenuti kao alternativa Twitteru u SAD-u i Velikoj Britaniji, još stotinjak zemalja.

Međutim, zabrinutost evropskih zakonodavaca glede privatnost spriječila je pokretanje Threadsa u EU za sada. Nova platforma dizajnirana je za uvoz podataka s Instagrama, uključujući informacije o ponašanjima korisnika i oglašavanju.

Korisnici ove platforme imaju mogućnost koristiti Instagram podatke za prijavu na Threads, a obje aplikacije dijele podatke poput korisničkog imena, imena za prikaz i slike, postavki zaključavanja i više. Nadalje, ima mogućnost prikupljanja širokog raspona podataka od svojih korisnika, uključujući kontakt podatke i finansijske informacije. Ovi osjetljivi podaci koje prikuplja aplikacija predstavljaju ogroman rizik za privatnost. U tom smislu, u EU formatu, irski regulator spriječio je Metu da pokrene usluge oglašavanja na WhatsAppu koji koriste podatke Facebooka ili Instagrama. Međutim, u Sjedinjenim Državama, gdje su zakoni o privatnosti mnogo blaži, tehnološki div može miješati dva ‘pritoka’ podataka.

No, to nije novost, Meta se suočila s nekoliko sporova s EU regulatorima u vezi s rukovanjem korisničkim podacima. Najnovija sankcija uključivala je kaznu od 1,2 milijarde eura zbog kršenja GDPR-a. DPC je većinu ovih kazni izdao u Irskoj, gdje se nalazi europsko sjedište Mete. Samo u 2022. regulator je izrekao četiri kazne za tehnološkog diva.

Inače, aplikacija Threads je vrlo slična Twitteru jer se bazira na tekstualnim objavama. Korisnici mogu dijeliti, komentirati ili ponovno objaviti sadržaj. Osim toga, korisnici Threadsa moći će pratiti iste račune koje imaju na Instagramu i zadržati korisnička imena. Za sada Meta nije spremna pokrenuti aplikaciju u skladu s GDPR-om, kao ni u skladu s Zakonom o drigitalnom tržištu.

Poslovni.hr