IT i Tehnologija

Kompanije najbogatijeg Kineza izgubile više od 860 milijardi dolara


Tokom 2021. godine, jedan od najbogatijih Kineza, Jack Ma, netragom je nestao nakon kritika upućenih kineskoj partiji, pa su mnogi pomislili da je nestao zauvijek. Međutim, godinu dana nakon, pojavio se živ i zdrav u Japanu, ali da mu ‘cvijeta cvijeće‘ daleko je od istine, piše lidermedia.hr.

Od kada je uputio kritiku partiji, Jack Ma nije bio najomiljeniji čovjek u Kini, a njegova kritika odrazila se i na njegovu kompaniju pa i bogatstvo. Naime, kineska središnja banka objavila je kako je kaznila Ant Group, čiji je vlasnik Ma, i koja upravlja aplikacijom za plaćanje Alipay, s 985 miliona dolara

Alibaba, njegova vodeća kompanija zabilježila je pad tržišne vrijednosti od 45 posto, ili 620 milijardi dolara otkako su dionice dosegle svoj vrhunac 2020. godine. Ant Group se sada procjenjuje na oko 78,5 milijardi dolara — što predstavlja veliki pad od 75 posto u odnosu na procjenu od 315 milijardi dolara u neuspješnom IPO-u prije regulatornog slamanja Pekinga 2020. godine.

Zajedničko brisanje 850 milijardi dolara u procjenama Alibabe i Anta dovelo je do pada Maine neto vrijednosti s oko 61 milijarde dolara u listopadu 2020. samo 34,1 milijardu dolara.

Podsjetimo, Ma je razljutio kineske vlasti nakon što je 2020. održao govor u kojem je kritizirao kineski finansijski regulatorni sistem i utvrdio da kineske banke rade s mentalitetom ‘zalagaonice‘. Njegove su riječi potaknule intenzivan regulatorni nadzor nad njegovim poslovanjem – uključujući Alibabu i Ant – i širu akciju slamanja tehnoloških kompanija u Kini.

U januaru je primijećen u Bangkoku, gdje je posjetio ulični restoran s Michelinovom zvjezdicom i gledao muay thai borbu. Također se pojavio u Hong Kongu istog mjeseca. U martu se Ma vratio u školu koju je osnovao u svom rodnom gradu Hangzhou u istočnoj Kini. U aprilu je imenovan počasnim profesorom na Univerzitetu u Hong Kongu. U januaru je Ma preuzeo mjesto učitelja u Japanu, jednu od prvih javnih uloga koje je preuzeo otkako je nestao iz Kine 2020.

Dionice Alibabe u Hong Kongu porasle su 3,1 posto na 86,90 hongkonških dolara potaknute vijestima o kazni dok su dionice kompanije u New Yorku porasle za 8,1 posto na 90,55 dolara po komadu.