Novosti

U junu počele opadati cijene hrane


Indeks međunarodnih cijena hrane FAO ponovo je opao u junu, prije svega, zbog pada cijena žitarica i većine vrsta biljnih ulja, objavila je Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (FAO)

Indeks cijena hrane FAO (Food Price Index), koji prati mjesečne promjene međunarodnih cijena prehrambenih proizvoda kojima se obično trguje, u junu je u prosjeku iznosio 122.3 poena, što je za 1.4 odsto manje u odnosu na maj i 23.4 odsto u poređenju sa martom 2022. godine.

FAO indeks cijena žitarica opao je za 2.1 odsto u junu u odnosu na maj. Zalihe kukuruza su povećane, zahvaljujući žetvama u Argentini i Brazilu i poboljšani su izgledi proizvodnje i ubiranja plodova u ključnim proizvodnim oblastima Sjedinjenih Američkih Država.

Međunarodne cijene pšenice pale su za 1.3 procenta, pošto su žetve počele na sjevernoj hemisferi, pod uticajem obilnih zaliha i nižeg izvoznog poreza u Ruskoj Federaciji, zajedno sa poboljšanim uslovima u SAD.

Međunarodne cijene pirinča su pale za 1.2 procenta.

Indeks cijena biljnog ulja FAO opao je za 2.4 odsto od maja, pošto su niže svjetske cijene palminog i suncokretovog ulja više nego nadoknadile povećanje kotacija sojinog i repičinog ulja, pod uticajem vremenskih uslova u glavnim regionima rasta.

FAO indeks cijena mliječnih proizvoda opao je za 0.8 odsto u junu, predvođen nižim cijenama sireva na međunarodnom nivou, čak i kada su svjetske cijene putera porasle, podstaknute aktivnom potražnjom za spot snabdijevanjem, uglavnom sa Bliskog istoka.

Indeks cijena šećera FAO opao je za 3.2 odsto, što je prvi pad nakon četiri uzastopna mjesečna povećanja, uglavnom izazvan dobrim napretkom žetve šećerne trske u Brazilu i sporom globalnom potražnjom za uvozom, posebno iz Kine.

FAO indeks cijena mesa bio je gotovo nepromijenjen u junu, pri čemu su cijene živinskog mesa, međunarodne cijene svinjskog mesa su takođe porasle, dok su cijene goveđeg i ovčijeg mesa pale zbog povećane izvozne dostupnosti iz Okeanije, objavila je Organizacija za hranu i poljoprivredu UN (Food and Agriculture Organization of the United Nations), prenosi “NovaEkonomija”.