Energetika

Napravili su malo drugačije solare od ostalih, imaju dvostruku korist, a planiraju i novi projekt


U Hrvatskoj je u izgradnji jedna od prvih agrosolarnih elektrana vrijedna 20 miliona eura. Trideset hiljada modula instalirat će se na dvadesetak hektara, a proizvodit će se struja za više od pet hiljada domaćinstava, piše HRT.

“Ovo zapušteno zemljište koje je bilo mi ćemo staviti u dvostruku funkciju – funkciju proizvodnje zelene energije kao i funkciju proizvodnje ekološke hrane”, rekao je Dubravko Posavec, investitor u agrosolarnu elektranu.

Za razliku od brojnih solarnih elektrana izgrađenih u Hrvatskoj proteklih mjeseci – u ovoj su moduli podignuti čak metar iznad tla. Pa ispod i između “solara” mirno pasu ovce.

“Mi smo počeli kupovati zemljište prije deset godina, još uvijek kupujemo jer za ispašu ovaca nam trebaju velike površine.

” Tu će biti 200 ovaca a o vrsti nismo odlučili, bit će u suradnji sa savjetodavnom službom, ali mi smo sad doveli nekoliko ovaca slovenske pramenke”, ističe Posavec.

Dubravko Posavec instalirao je prve module na obiteljsku kuću davnih dana, kupovao je zapuštena i obrasla zemljišta pa ih iskrčio i module počeo postavljati u zagorskim dolinama. Dosad je izgradio tridesetak solarnih elektrana.