Novosti

Zeleno svjetlo za pokretanje fabrike za flaširanje vode u Bihaću


Vlada Unsko-sanskog kantona dala je zeleno svjetlo o pokretanju postupka dodjele koncesije preduzeću “Green water” iz Kulen Vakufa za korištenje vode s izvorišta Ostrovica, koje se nalazi nadomak pomenutog mjesta kod Bihaća.
Navodi se kako se koncesija odnosi na korištenje izvorišta u količini od deset litara vode u sekundi, radi flaširanja pitke izvorske vode i njene prodaje na tržištu.

Vlada je ovom prilikom zadužila Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva da provede neophodne procedure kada se radi o dodjeli koncesionarskih prava u skladu s važećim zakonskim aktima. Ranije je svoju saglasnost na ovaj projekat dalo i Gradsko vijeće Bihaća, te je istaknuto kako je riječ o projektu koji će imati ekonomsku važnost i generisati nova radna mjesta.

Treba istaći kako je preduzeće “Green water” još 2004. godine pokrenulo proizvodnju i flaširanje vode s izvorišta Ostrovica, kada je izgradilo i potrebna postrojenja te infrastrukturu.

Međutim, proizvodnja je trajala tri godine i obustavljena je zbog nesretnog slučaja prilikom kojeg je stradao jedan od većinskih vlasnika fabrike. U međuvremenu, preduzeće je dobilo nove vlasnike i odlučilo da ponovo pokrene prekinutu proizvodnju, ali je problem s koncesionim pravima, čiji rok važenja je istekao.

“Zaključenjem koncesionog ugovora ostvarili bi se pozitivni finansijski efekti po grad Bihać u vidu plaćanja novčanih obaveza od strane koncesionara, a potom i zapošljavanja i novih investicija”, istakao je Elvedin Sedić, gradonačelnik Bihaća.