Novosti

Turisti očarani nacionalnim parkom “Una”


Broj turističkih posjeta Nacionalnom parku “Una”, nadomak Bihaća, u prvih šest mjeseci ove godine veći je za deset posto u odnosu na isti period prošle godine, potvrdio je Amarildo Mulić, direktor ovoga javnog preduzeća.

Prema njegovim riječima, broj posjetilaca bio bi i mnogo veći da nije bilo ovogodišnjih majskih poplava koje su donekle umanjile broj posjetilaca. “Špicu turističke sezone dočekujemo s optimizmom. Dva mjeseca, juli i avgust, odrediće uspješnost ove godine, ne samo kod nas nego i na području Unsko-sanskog kantona u cijelosti. Moramo reći da smo do kraja juna ove godine imali oko 40.000 posjetilaca. Najveći broj njih bio je iz Bosne i Hercegovine, ali isto tako imamo veliki broj turista iz zemalja regiona, te Evropske unije”, kazao je Mulić.

Prema njegovim riječima, nešto je manje posjetilaca iz arapskih zemalja, koji su u prethodnim godinama dolazili u velikom broju.

“Postali smo generator razvoja turizma na području Unsko-sanskog kantona te učinili čitav ovaj prostor prepoznatljivim. Mnogima smo otvorili ekonomske šanse za razvoj vlastitih biznisa, prije svega lokalnom stanovništvu”, kaže Mulić.

Prema njegovim riječima, Nacionalni park “Una” je vremenom postao prepoznatljiv brend te je dodao kako će u narednom periodu nastaviti sa osnovnom djelatnošću, a to je zaštita i očuvanje prirodnih i drugih vrijednosti koje postoje u području Nacionalnog parka “Una” te dalji razvoj i iskorištavanje turističkih potencijala.

Prema njegovim riječima, posebno raduje to što je “Unska regata”, nakon pauze zbog pandemije, ponovo u punom kapacitetu te ponovo privlači veliki broj stranih gostiju, a ove godine vlada veliko interesovanje za ovu manifestaciju.

Kaže kako su u proteklom periodu uradili i dobar dio infrastrukture te značajno poboljšali pristupnost resursima i turističku ponudu.

Nacionalni park “Una” jedan je od četiri nacionalna parka u Bosni i Hercegovini i jedini u Federaciji BiH.

Smješten je na teritoriji grada Bihaća, a u jednom dijelu graniči sa Hrvatskom, gdje rijeka Una predstavlja administrativnu, ali i prirodnu granicu između dvije države.