BIZcomment

Traži se radnik!


Piše: Hajdar Arifagić

Kada je u septembru prošle godine Mijo Ćosić, vlasnik mertaloprerađivačke firme Ćosićpromex iz Usore odlučio iz Turske dovesti 100 radnika i dati im platu od po 1.000 konvertibilnih maraka u ovdašnjoj javnosti to je bila svojevrsna senzacija. Danas kada poslodavci Bosne i Hercegovine traže 10.000 radnih dozvola kako bi mogli obezbijediti radnu snagu za ugovorene ili nadolazeće poslove to se smatra svojevrsnim upozorenjem na dramatično stanje na domaćem tržištu radne snage. Ta je drama prenesena i na izloge na kojima su sve češće istaknuti oglasi “Traži se radnik/ca”. Najčešće u trgovinama, pekarama, restoranima, kafićima… radnika međutim treba i građevinarima, drvoprerađivačkoj i metalnoj industriji, turizmu… U zemlji na čijim je evidencijama zavoda za zapošljavanje više od pola miliona nezaposlenih očito nezainteresovanih za takve poslove a veliki broj stručnih radnika odlazi na rad u inostranstvo poslodavci već angažuju radnike uvezene iz Pakistana, Bangladeša, Indije…

Nakon što je ovih dana završen upis svršenih devetoškolaca u srednje škole i srednjoškolaca na fakultete sve je jasnije da se trend nezainteresovanosti za rad u industrijskoj proizvodnji nastavlja jer se većina opredjeljuje za gimnazije, informatiku… Novi trendovi mladih u izboru budućeg zanimanja mogli bi se negativno odraziti ne samo na privredu već i na obrazovanje jer je sve manje mladih zainteresovano i za posao prosvjetnog radnika. To nije samo problem Bosne i Hercegovine već kako pišu tamošnji mediji i u državama u okružeenju.

Udruženje poslodavaca je pričom o radnim dozvolama za uvoz radne snage aktuerlizirao problem koji hitno treba rješavati. Ne navrat-nanos već analitički, temeljito i produktivno u smislu donošenja hitnih rješenja kreiranih na savremenim ekonomskim principima. Bilo bi najbolje tome se posvetiti jesenas kad se glave ohlade od ljetnih vrelina i drugih poslovnih problema na čemu se ozbiljno moraju angažovati poslodavci, vlasti, obrazovne institucije. I posebno porodice jer ona u principu u najvećoj mjeri kreiraju budućnost svakog svog člana.