Novosti

Kineska ekonomija uspješno se oporavlja


U prvoj polovini godine ukupna maloprodaja robe široke potrošnje zabilježila je skok od 8,2 procenta na godišnjem tržištu

Bruto domaći proizvod Kine porastao je za 5,5 posto na godišnjem nivou u prvoj polovini 2023. godine, što ukazuje na “dobar zamajac oporavka” u nacionalnoj ekonomiji, saopštio je u ponedjeljak Nacionalni biro za statistiku (NBS).

Potražnja na tržištu se postepeno oporavljala, zaposlenost i cijene su generalno bili stabilni, a prihodi stanovnika su konstantno rasli, rekao je Fu Linghui, portparol NBS.

Industrijska proizvodnja porasla je za 3,8 procenata na godišnjem nivou, dok su investicije u osnovna sredstva povećane istim tempom.

Kineska ekonomija se ove godine suočila sa unutrašnjim i vanjskim pritiscima. Njeni izazovi rasta postali su izraženiji kada se uporedi rast u drugom kvartalu sa prva tri mjeseca 2023. godine. Međutim, rast BDP-a od 0,8 procenata u drugom kvartalu premašio je očekivanja, naveo je portparol.

Kina je odredila godišnji cilj ekonomskog rasta od oko pet posto, a Svjetska banka je prošlog mjeseca podigla očekivanja kineske ekonomije na 5,6 posto za ovu godinu, što je povećanje od 1,3 posto u odnosu na januarsku projekciju, istakao je Linghui.

U prvoj polovini godine ukupna maloprodaja robe široke potrošnje zabilježila je skok od 8,2 procenta na godišnjem tržištu. Pored toga, stopa doprinosa konačnog rasta potrošnje ekonomskom rastu dostigla je 77,2 posto, što je znatno više nego prethodne godine, naveo je NBS.

Međunarodni monetarni fond (MMF) očekuje da će Kina doprinijeti približno trećini globalnog rasta u 2023. Predstavnici najvećih svjetskih kompanija kao što su Apple, Tesla i Starbucks, koji su ove godine posjetili Kinu u potrazi za poslovnim mogućnostima, također su nagovijestili globalno povjerenje na kineskom tržištu.