BiH

Počela prodaja ulaznica za prvi festival sevdalinke “Sarajevo Sevdah Soiree” na Žutoj tabiji


Sevdalinka je tradicionalna bosanskohercegovačka narodna pjesma koja živi vijekovima i koju vole sve generacije. Ova ljubavna balada, često melanholična i nostalgična po prirodi, važan je dragulj u ukupnoj baštini naše zemlje. Kako bi se održao duh tradicije i pružio užitak u melodijama punih iskrenih emocija u Sarajevu će od 12. do 18. augusta biti održan prvi festival sevdalinke “Sarajevo Sevdah Soiree”, u organizaciji U.G. ZUP Baščaršija i Turističke zajednice Kantona Sarajevo. Festivalska lokacija je sarajevska Žuta tabija, čiji ambijent će upotpuniti magiju sevdaha.

Uz pogled na zalazak sunca posjetioci će uživati u pjesmama koje će sve prisutne provesti kroz puteve emocija, od sjetnih balada, do veselih pjesama uz koje će se sigurno i zaplesati. Festival će 12. augusta otvoriti bend Divanhana poznat po izvedbama sevdalinke u novim aranžmanima nastalim uz utjecaj jazza, te pop i klasične muzike. Narednog dana, 13. augusta, publika će moći poslušati koncert Mustafe Šantića, odnosno “Mustafa Šantić Orchestra” koji svojim radom nastoji sačuvati sevdalinku od zaborava. 15. august rezervisan je za nastup Armina Muzaferije, čija je interpertacija sevdalinke na Festivalu u Zenici prepoznata i nagrađena kada mu je bilo samo dvanaest godina. Tradicionalnu bosanskohercegovačku ljubavnu pjesmu, 16. augusta, izvodit će i sazlija Jusuf Brkić i Zanin Berbić, etnomuzikolog i interpretator sevdalinke, čiji repertoar čine rijetko pjevane i pomalo zaboravljene sevdalinke. “Sarajevo Sevdah Soiree” 17. augusta će zatvoriti pioniri sevdaha 21. stoljeća, Mostar Sevdah Reuinion, bend čiji jedinstveni stil izvođenja podrazumijeva kombinaciju sevdalinke sa jazz, bules, soul i etno muzičkim elementima.

Paket ulaznica po cijeni od 117 KM je u prodaji od danas, 25. 7. 2023. godine, na dva prodajna mjesta: na Žutoj tabiji i manifestaciji Ljeto na Vilsu na Vilsonovom šetalištu, te putem online platforme kupikartu.ba. Pojedinačne ulaznice će se moći kupiti od 31. 7. po cijeni od 40 KM za nastup bendova Divanhana i Mostar Sevdah Reunion, te po 30 KM za nastupe Mustafe Šantića i Armina Muzaferije, dok je ulaz na nastp Jusufa Brkića i Zanina Berbića besplatan.  Festival su još podržali: Federalno ministarstvo kulture i sporta, Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo, Igor Stojanović, potpredsjednik Fedracije BiH, te organizacije SDC i Visit Sarajevo.