Nekretnine

Veliki pad prodaje nekretnina u Americi


Prodaja polovnih stanova i kuća u Sjedinjenim Državama pala je u junu 18,9 odsto na godišnjem nivou u poređenju s prošlom godinom, prema Nacionalnom uduženju trgovaca nekretninama.
U mjesečnom poređenju, junska prodaja je pala za 3,3 odsto na godišnji prilagođeni nivo od 4,16 miliona jedinica.

Srednja cijena prodatih polovnih stambenih nekretnina u junu dosegnula je 410.200 dolara, što je 0,9 odsto manje nego u junu prošle godine i 3,5 odsto više nego u maju ove godine.

Stambene nekretnine u junu su na tržištu ostajale neprodate u prosjeku 18 dana, koliko i u maju, a četiri dana više nego prošlogodišnjeg juna.

Stambeno tržište i dalje je mučeno nedostatkom raspoložive ponude i, u isto vrijeme, visokim kamatama na hipotekarne zajmove. Prosječna kamatna stopa za takve kredite s rokom otplate od 30 godina sada je 6,96 odsto, prema hipotekarnoj tvrtki Freddie Mac.

U junu je udio prvih kupaca iznosio 27 odsto, što je tri posto manje nego lanjskog juna. Udio gotovinske prodaje iznosio je 26 odsto, što je slično prošlogodišnjem junu.

Prodaja je porasla na sjeveroistoku u junu, ostala je nepromijenjena na srednjem zapadu u poređenju sa majom, a pala je na zapadu i jugu zemlje.