Novosti

Alarmantni podaci sa Antarktika: Nedostaje morski led veličine Argentine


Antarktiku nedostaje morski led veličine Argentine, odnosno oko 1,6 miliona kvadratnih kilometara, što znači da je njegova veličina dosegla najniže nivoe za ovo doba godine.

Svake godine se u februaru ljeto na Antarktiku bliži kraju, a morski led koji okružuje kontinent dostiže svoju najnižu tačku da bi ponovo “narastao” tokom zime. Međutim, naučnici su ove godine uočili da se led nije vratio kao što je uobičajeno.

Za razliku od Arktika, gdje se morski led konstantno smanjuje zbog klimatske krize, morski led na Antarktiku pokazao je značajne fluktuacije u posljednjih nekoliko decenija, što ga čini izazovom za istraživače koji žele razjasniti njegov odgovor na globalno zagrijavanje.

Međutim, od 2016. godine naučnici svjedoče strmom padu trenda koji je kulminirao alarmantno niskim nivoom ove zime.

Neki naučnici opisuju ovaj događaj kao “neobično izuzetan” te se smatra toliko rijetkim da se procjenjuje da se događa samo jednom nekoliko miliona godina.

Ted Scambos, glaciolog s Univerziteta Colorado Boulder, za CNN je kažao da se antarktički sistem drastično promijenio, zbog čega su prethodne projekcije zastarjele.