Energetika

Cijena nafte bi mogla porasti i do 100 dolara po barelu do kraja godine


Velika globalna potražnja za naftom, posebno iz Kine, zajedno sa izvještajima o smanjenju zaliha sirove nafte širom svijeta, sugeriše da bi cijene nafte mogle da dostignu 100 dolara po barelu prije kraja godine.

U najnovijoj analizi uglednog portala oilprice.com navodi se da zemlje Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) u ovom trenutku proizvode manje nafte zbog saudijskog dobrovoljnog smanjenja proizvodnje i obustave utovara sirove nafte na nigerijskom terminalu Forkados zbog rizika od curenja. 

Brojke variraju u zavisnosti od izvora, ali istraživanje Rojtersa pokazalo je da je OPEK u julu smanjio svoju proizvodnju nafte za 840.000 barela dnevno (bpd) u odnosu na jun.

Rezultati su već vidljivi, pošto cijene nafte rastu, navodi analitičarka Irina Slav.

Nafta Brent se ranije ove nedjelje prodavala za 85 dolara po barelu, dok je američka nafta WTI porasla blizu 82 dolara po barelu.

Glavno pitanje je koliko će poskupjeti nafta prije nego što OPEK odluči da ukine rezove i obnovi proizvodnju nafte u punom kapacitetu, a neizvjesno je da li će moći da podstakne proizvodnju dovoljno brzo ako to bude potrebno, prenosi Tanjug.

Analitičari su ranije rekli da je Saudijskoj Arabiji potrebno da cijena nafte bude 90 dolara po barelu da bi nastavila sa svojim ambicioznim planovima javne potrošnje koji čine program diverzifikacije “Vizija 2030”.

Ako se sve ključne projekcije potražnje ostvare, to znači da bi nafta mogla ponovo da dostigne cijenu od 100 dolara po barelu prije kraja godine, navodi se u analizi.