Novosti

RCB Nanotehnologija otpočela testnu proizvodnju u Vogošći


Prvi kilogrami obnovljenog carbon blacka proizvedeni su u Centru za istraživanje i razvoj RCB Nanotehnologije u Vogošći u testnoj fazi proizvodnje, koja je počela u julu. U kompaniji su uzbuđeni u vezi ovog važnog prijelaznog koraka ka početku proizvodnje.

– Tim inženjera i stručnjaka je otpočeo testnu fazu proizvodnje i radi punom parom kako bismo testirali sve faze ovog inovativnog procesa i osigurali da sve bude spremno za početak proizvodnje, koji je planiran krajem godine – objašnjava generalna direktorica Hanadi Džabić.

Carbon black je gradivni materijal svakog proizvoda koji u sebi sadrži crnu boju – od automobila, namještaja i IT opreme koju koristimo do odjeće i obuće koju nosimo.

Tokom prve faze proizvodnje jedna linija bi svaki sat trebala proizvesti oko 400 kilograma obnovljenog carbon blacka što je 2.500 tona godišnje. Kasnije, godišnji kapacitet bi trebao iznositi oko 30.000 tona. – Važno je napomenuti da ova tehnologija umanjuje emisiju 2,5 t  CO2  za svaku tonu proizvoda, što je ekvivalent 100 zasađenih stabala – pojašnjava Džabić.

U odnosu na sirovinu koja je dosad bila u upotrebi, kao rezultat sagorijevanja fosilnih goriva, RCB Nanotehnologija proizvodi u procesu koji je potpuno siguran za okoliš, a njegovom daljnjom upotrebom u različitim industrijama dodatno će se smanjivati emisije CO2.

Kako se približava početak proizvodnje, rastu i potrebe za novim uposlenicima. Kompanija je trenutno u potrazi za mnoštvom kadrova, od radnika u proizvodnji do električara i inženjera. – Kontinuirano jačamo naš tim novim stručnim kadrom, koji će doprinijeti cilju da BiH bude prva država u svijetu u kojoj se biti implementirana ova revolucionarna tehnologija – zaključuje generalna direktorica Hanadi Džabić.

RCB Nanotehnologija je prva kompanija u BiH i jedna od rijetkih u svijetu sa proizvodnjom koja je potpuno cirkularna, odnosno u kojem je 100% proizvoda na kraju vijeka trajanja ponovo i u potpunosti iskorišteno.