IT i Tehnologija

Pad prihoda u kompaniji Apple


Kompanija Apple je objavila rezultat za kvartal od aprila do juna, iz kojeg proizilazi da je prihod ove kompanije međugodišnje pao za jedan odsto, odnosno na 81,8 milijardi dolara.

Za Apple pomenuto tromjesečje predstavlja treći kvartal fiskalne godine.

Umanjena (razvodnjena) zarada po akciji Apple je međugodišnje porasla za pet odsto, na 1,26 dolara po akciji, kako se navodi na sajtu ove kompanije.

“Srećni smo što možemo da obavijestimo javnost da smo u ovom kvartalu zabilježili rekordan prihod u sektoru usluga. Imamo preko milijardu pretplatnika, što je podstaklo ovaj rast”, saopštio je šef kompanije Apple, Tim Kuk.

On je istakao i dobru prodaju ajfona na tržištima u razvoju.

Kako navodi Ekonomist, globalni rezultati prodaje ajfona nisu tako sjajni, pošto je prihod od njihove prodaje godišnje pao za 2,4 odsto.

Ovaj segment je veoma važan za Apple – prihodi od prodaje iPhone-a predstavljaju skoro polovinu prihoda američkog tehnološkog giganta.

Uprkos tome, čist profit Apple-a je međugodišnje porastao za 2,3 odsto jer je broj pretplatnika na digitalne usluge kao što je iCloud porastao za 150 miliona u posljednjih 12 mjeseci.