Novosti

Općina Kreševo: Gradnja proizvodne hale od 32 miliona eura najveća investicija u 2023.


Općina Kreševo nabolji je primjer kako zajedničkim aktivnostima lokalne zajednice i  poduzetništva, kroz dobro osmišljenu strategiju, dolazi do poboljšanja sveukupnog privrednog ambijenta.

A rezultat je niz realiziranih kapitalnih projekata u oblasti infrastrukture, turizma, energetike itd., finansiranih dijelom domaćim, ali i inostranim kapitalom.

Kako navodi Renato Pejak, načelnik Općine Kreševo, prolaskom Koridora Vc u blizini Kreševa, osjetno je povećan dolazak investitora u ovu općinu.

Proizvodna hala i poslovni inkubator

Kreševo je postalo privlačno  za inostrane investitore, naročito austrijske. Najveća investicija  koja se realizira u 2023. godini je izgradnja proizvodne hale površine 7.500 m2  u vrijednosti 32 miliona eura, što predstavlja  priliku za zapošljavanje 50 do 60 radnika. Radi se o investiciji  Adriale Living “, istaknuo je Pejak.

Zahvaljujući austrijskoj investiciji u Kreševu je otvoren i hotel Adriale sa četiri zvjezdice, koji daje nove temelje razvoju  turizma u ovom kraju.

Nedavno smo završili i radove na uređenju eko-sela Vranci iz sredstava ostavštine našeg sugrađanina Ive Medića, koje je u 2022.  proglašeno jednim od najljepših eko-sela u BiH. Cijelu priču u turizmu upotpunjuje i nova atrakcija Hobitton, selo s hobitskim kućicama inspirirano popularnom knjigom Gospodar Prstenova, u koji već dolaze turisti iz cijelog svijeta“, istaknuo je Pejak.

Ništa manje za inostranim, ne zaostaju ni domaći investitori po ulaganjima u razvoj  privrede na Općini Kreševo. Kako dalje navodi Pejak, uvijek  im je pričinjavala radost činjenica da je na spomen brendova Juicy, Heineken,  EPS, te kovanih ograda, raznih vrsta maltera i fasada jedna od asocijacija na Kreševo. Jer , tu se nalaze tvornice i distribucijski centri spomenutih brendova i roba, što je rezultat  ulaganja domaćih investitora.

„ Jedan od najznačajnijih projekata koji  je u toku, ima za cilj razvoj poduzetništva, a radi se o izgradnji savremenog poslovnog inkubatora u Poslovnoj zoni Resnik, vrijednog milion KM. Ovaj projekat realiziramo uz pomoć Vlade RHrvatske i Vlade Federacije BiH. Poslovni inkubator bit će na raspolaganju  mladima koji imaju poslovne ideje“, naglasio je Pejak

Inače, Općina Kreševo sa ostvarenih 811 miliona KM prihoda u 2022. godini, čini 16 % ukupnog prihoda u Srednjobosanskoj županiji.

Također, važno je istaknuti da je iz Kreševa izvezeno robe u vrijednosti  preko 28 miliona KM. Ponosni smo da su naši proizvodi prepoznati u zemljama okruženja i u cijelom svijetu“, rekao je Pejak.

Zajednička vizija o razvoju Kreševa

Ukupan prihod  koji je TOP 20 kompanija u Općini Kreševo ostvarilo u  2022.  iznosio  je cca. 803 miliona KM. Najveći udio od toga, 657 miliona KM, ostvarila je Boreas d.o.o. Kreševo, vodeća distributivna kompanija u BiH, koja se bavi prodajom i distribucijom pića i duhanskih proizvoda, pa je  rangirana kao prva na listi TOP 20 kompanija.

Kompanija  ima tradiciju 28 godina uspješnog poslovanja, a danas  zastupa i distribuira poznate svjetske brendove poput Heineken, Philip Morris, Johnny Walker, Smirnoff …, ali i brendove u vlasništvu Stanić Grupe poput Maraske, Juicya i Sole.

Boreas iz Kreševa je članica Stanić Grupacije, koju čini osam kompanija  i zapošljava više od tisuću radnika u BiH i Hrvatskoj. Naši brendovi prisutni su na 25.000 maloprodajnih i HoReCa mjesta u regiji, a izvozimo ih u preko trideset država svijeta. Posjedujemo 13 distribucijskih centara, te preko 30.000 m2 skladišnog prostora. Vlasnici smo i tri tvornice od kojih je jedna u BiH u Kreševu, a druge dvije nalaze se u Hrvatskoj”, kaže Nina Stanić, član Uprave Stanić Grupacije.

Stanić ocjenjuje  poslovni ambijent u Kreševu  kao poticajan, a najbolji dokaz za to je veliki broj uspješnih firmi na ovom području.

Uposlenici Općine su profesionalci s kojima dijelimo viziju o razvoju Kreševa. Suradnja s lokalnom zajednicom i drugim poduzetnicima je konstruktivna, što olakšava umrežavanje i pronalaženje novih poslovnih prilika. Inače, u Općini je dobra infrastruktura i pristup resursima koji su potrebni za poslovanje”, smatra Stanić.

Ubrzana “papirologija”

I u kompaniji EPS LAŠTRO  d.o.o.Kreševo, osnovanoj 1997, koja se bavi proizvodnjom toplinske izolacije na bazi ekspandiranog polistirena (EPS)  za građevinske objekte, imaju samo riječi hvale za saradnju sa općinskim vlastima.

U ovih 25 godina poslovanja više puta smo mijenjali kompletnu tehnologiju za proizvodnju EPS-a. To je podrazumjevalo da smo za svaku tu novu investiciju trebali tražiti građevinsku i urbanističku saglasnost i razne dozvole. Zbog toga smo jako zahvalni svim općinskim strukturama na maksimalnom zalaganju da  sva ova “papirologija” ide  najbržim mogućim putem. Ovdje se ne radi  ni o kakvom povlaštenom odnosu prema EPS LAŠTRO, nego to znači da je privredna klima u Općini jako dobra”, istaknuo je Ivica Šitum, tehnički direktor EPS LAŠTRO d.o.o. Kreševo.

U EPS LAŠTRO su u novoj hali od 5.000 m2, izgrađenoj prošle godine, instalirali najmoderniju opremu za proizvodnju EPS-a u Europi  i u svijetu.

“Naš trenutni kapaciteti su takvi da  možemo podmiriti potrebe cijele BiH za EPS-om. Trenutni broj uposlenih je 62. Firma je prvenstveno usmjerena ka domaćem tržištu dok se oko 15% proizvodnje plasira u susjedne zemlje”, tvrdi Šitum.

Prostor za napredak  u privrednom ambijentu  Kreševa, Šitum vidi u  poboljšanju infrastrukture i u izgradnji novog dalekovoda Kiseljak-Kreševo od 35 kW,  čime će se riješiti  problem napajanja električnom energijom. 

Izgradnja dvije solarne elektrane  i stambene zgrade

Firma ADRIALE LIVING  iz Kreševa  je ambiciozna investicijska tvrtka sa 36 zaposlenih, osnovana 2019., koja se specijalizirala za dinamički rastući sektor nekretnina širom BiH.

Kao jedan od  najznačajnijih projekata izdvojili bismo izgradnju prvog hotela na Općini Kreševo – hotela Adriale sa 4 zvijezdice. Do kraja 2023. godine planiramo dovršiti poslovno-proizvodni objekat površine 1890 m2 za našu firmu ALKUS d.o.o. Kreševo. Također, ove godine pokrećemo izgradnju dvije  solarne elektrane jačine 1,3 MW i 1,2 MW, te izgradnju stambene zgrade sa 44 stambene jedinice na Općini Kreševo. Trenutno smo u procesu izgradnje tržnog centra”  kaže Darko Kujundžić, direktor ADRIALE LIVING  d.o.o.

Kao brzorastuća mlada firma sa  jasno zacrtanim ciljevima, ADRIALE LIVING se  može pohvaliti odličnim rezultatima ostvarenim u 2022. godini i prometom od 3,3 miliona KM.

“ I u prvoj polovini 2023. godine  bilježimo rast poslovanja, te  smo do sada ostvarili  promet od 6,4 miliona KM”, istaknuo je Kujundžić.

Direktor Kujundžić je  pohvalio izuzetno uspješnu saradnju s općinskim službama u  Kreševu i dodao da se Općina Kreševo  može pohvaliti izuzetno niskom stopom nezaposlenosti, kao rezultat sve većeg broja osnovanih firmi.

Strane tvrtke su već prepoznale prednosti ulaganja u Kreševo, što potvrđuje visok kvalitet  poslovnog ambijenta općine Kreševo”, rekao je Kujundžić.