BIZcomment

Biz barometar: Uronjeni u inovacije


Dinamično je bilo minulih nekoliko dana. Opštinski načelnik Maglaja Mirsad Mahmutagić najavio je modernizaciju tvornice celuloze i natron papira Natron Hayat u koju turski vlasnik namjerava uložiti 95 miliona eura. Samo prije nekoliko mjeseci njen vlasnik je namjeravao prodati fabriku, ali se očito predomislio i odriješio kesu dajući do znanja da je želi učiniti još savremenijom i bezbjednijom. Naime, planiranim zahvatima uz ostalo biće zamijenjen i kotao na kojem je prije nekoliko godina došlo do eksplozije i ne male štete na postrojenjima.

Oglasili su se i poljoprivrednici od čijeg rada mnogo zavisi šta ćemo i koliko jesti u narednim godinama. Namjera im je da osnivanjem jedinstvene asocijacije, koja će objediniti interese svih poljoprivrednika i učiniti ih ozbiljnijim i moćnijim sagovornikom sa državom kako bi ovaj sektor ispunio ključnu zadaću u obezbjeđivanju dovoljnih količina voća, povrća, mesa… Prvi cilj im je sastanak u Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH. Za očekivati je da će ministar Staša Košarac biti kooperativan sagovornik i pomoći im da ostvare neke od zacrtanih ciljeva: da zaštite domaću proizvodnju, uspostave snabdijevanje plavim dizelom, lakše dođu do evropskih fondova za agrar, izjednače u entitetima sada različitu visinu podsticaja i još mnogo toga. Blaga zima, kišovito proljeće, nestabilno ljeto i klasično nevrijeme ostavili su veliku štetu na usjevima, a mjestimično uništili i do 80 posto proizvodnje. To u velikoj mjeri predstavlja izazov za rad ove asocijacije.

MIT Sloan School of Management i Američka trgovinska komora u BiH najavili su petogodišnju saradnju koja će inovativnim poduzetnicima iz naše zemlje uz stipendiju omogućiti da urone u inovacije i stručnost akademskog okruženja MIT Sloan. Za razliku od tradicionalnih studijskih programa ovaj uz ostalo novoj generaciji lidera, poduzetnika i inovatora nudi razvijanje individualnih aspiracija. To u konačnici treba da unaprijerdi i proširi njihove biznise. Ovaj događaj održan je u okviru 29. Sarajevo film festivala koji se sve više fokusitra na kreativnu industriju u kojoj je znanje osnov novog impuls stvaralaštvu, kreiranju i razvijanju dobrih ideja, događaja, susreta i ozbiljnih poslova.

Ma koliko bili afirmativni i podsticajni ovi događaji su u sjeni incidenta iz jablaničkog hotela u kojem je vlasnik/direktor pretukao radnicu nakon što mu je ona zatražila platu za posao koji je uradila. Pljusnuo joj je šamar koji je odjeknuo tako da je na noge podigao veliki dio bh. javnosti. Dalji razvoj ovog događaja i njegovo procesuiranja pokazat će da li živimo u državi koja drži do poštenih radnika i posebno žena ili su joj važniji bahati novokomponovani biznismeni, primitivci. Dajem podršku svima koji traže da se dotični direktor drastično kazni!