Novosti

iba 2023: Budućnost pekarske i konditorske industrije


Vodeća svjetska izložba za pekarsku, konditorsku i brzu hranu se bliži svom početku – preostalo je manje od dva mjeseca do velikog ponovnog susreta međunarodne pekarske industrije. Iba se održava od 22. do 26. oktobra 2023. godine i okuplja cijeli svijet pekara na izložbenom prostoru u Minhenu. Iba je sajam koji datira od 1949. godine i okuplja stručnjake iz cijelog svijeta, pružajući sveobuhvatan pregled inovacija i prilika za pekare, poslastičare i donosioce odluka iz industrije hrane.

Zašto iba?

Izlagači dolaze iz različitih sektora, uključujući proizvodnu tehnologiju i opremu, tehnologiju pakiranja, smrznute proizvode, klimatizaciju i ventilaciju, te mnoge druge. Dodatne aktivnosti sajma uključuju demonstracije, predavanja, takmičenja i prezentacije. Očekuje se niz inspirativnih i edukativnih sadržaja koji će inspirisati posjetioce. Bilo da ste proizvođač, distributer, trgovac ili stručnjak iz ove oblasti, iba vam pruža platformu za dalji razvoj, povezivanje s vrhunskim stručnjacima i istraživanje novih mogućnosti.

Potpuno novo: Dodatni sadržaji Sajma – fokusne teme iba.TOPICS

Iba.TOPICS od 2023. godine sadrže uobičajenu ponudu proizvoda i novouvedene aktivnosti – fokusne teme. Fokusne teme su trendovi u hrani, zanat, zdravlje i održivost, kao i digitalizacija, kompletna rješenja i osiguranje kvalitete. Ove teme osvjetljavaju ključne trendove industrije, spajaju ponudu i potražnju te usmjeravaju pažnju prema budućnosti. Tako se u temi Trendovi u hrani radi o razvoju prehrambene kulture, novitetima koje globalna pekarska industrija predstavlja i mogućnostima alternativnih sastojaka. U području Zanata sve se vrti oko tradicionalnog i modernog zanatstva, obuke i kulture. Tema Zdravlja obrađuje prehrambene navike: potreba za svježom, uravnoteženom, raznovrsnom i visokokvalitetnom ishranom također je ključna tačka za nove poslovne modele i usmjerenost prema promijenjenim potrebama kupaca.

Još jedna ključna tema je Održivost – ovdje se razmatraju upotreba regionalnih i sezonskih proizvoda, mogućnost ekoloških pakovanja te energetski i resursno štedljiva proizvodnja. Digitalizacija – svi žele biti spremni za sutra! Iba predstavlja nove načine i metode za pekarsku industriju: od optimizacije i automatizacije procesa putem umjetne inteligencije do mogućnosti povećanja lojalnosti kupaca putem novih distribucijskih kanala i direktnih komunikacija.

Također u fokusu: Ključna rješenja su važna za proizvodnju – što omogućuje povećanje efikasnosti, osiguranje kvalitete i održivost. Ovdje se predstavljaju cjelovita rješenja od berbe do prodaje prerađene hrane. Za one koji žele ostati konkurentni na tržištu, tu su rješenja za proizvodnju prema kvalificiranim smjernicama.

Svi ovi događaji i aktivnosti mogu se pratiti i iskoristiti putem online platforme iba.Universe, gdje se teme izlagača i interesi posjetilaca međusobno sinhronizuju i povezuju na ovoj platformi.

BiH na iba

Predstavništvo njemačke privrede u Bosni i Hercegovini je zvanični predstavnik Sajmova u Minhenu. Nerma Salihović, Business Consulting Manager u Predstavništvu njemačke privrede u BiH (AHK BiH) objašnjava: “Na prethodnom iba sajmu 2018. prisustvovalo je 620 posjetilaca iz Bosne i Hercegovine. Za 2023. godinu, veoma smo optimistični u vezi očekivanog povećanja broja posjetilaca, a isto tako imamo i jednog izlagača. Međunarodno, inovativno i jedinstveno – iba je vodeći sajam za ovu industriju i s nestrpljenjem ga očekujemo nakon pet godina. Interesovanje za susret licem u lice na sajmu je i dalje veliko kod naših klijenata i partnera i radujemo se razmjeni sa globalnom pekarskom industrijom”.

Za sva pitanja u vezi Sajma iba 2023 kontaktirajte zvaničnog predstavnika GHM društva za Bosnu i Hercegovinu:

Predstavništvo njemačke privrede u Bosni i Hercegovini

033 295 910

[email protected] 

[email protected]