Novosti

Ministar Hrnjić izrazio podršku aktivnostima Udruženja „Porodice 3 plus“


Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Kemal Hrnjić održao je danas sastanak s predstavnicima Udruženja “Porodice 3 plus”.
Predsjednik Udruženja Mustafa Vlahovljak upoznao je ministra Hrnjića sa njihovim aktivnostima, naglasivši kako se radi o udruženju koje zastupa, štiti i unapređuje interese porodica, posebno onih s troje i više djece. Na sastanku je iznesen i podatak da u Federaciji BiH ima više od 4.000 porodica s troje ili više djece, kao i da Udruženje nastoji poboljšati natalitetnu politiku.
Iz Ministarstva navode da je tokom razgovora istaknuto da ulaganje u porodicu nije trošak već pitanje vlastitog opstanka, te da ovo udruženje kroz zagovaranje politika na različitim nivoima vlasti nastoji upoznati o značaju podrške aktivnostima Udruženja. U prilog tome, navode iz Ministarstva;govori i činjenica o negativnom prirodnom priraštaju u kantonima u FBiH.
Ministar Hrnjić kazao je kako odlazak mladih iz Bosne i Hercegovine može biti spriječen adekvatnim mjerama kao i da su predložene mjere ovog udruženja dobar put ka navedenom.

  • Kao resorni federalni ministar zagovaram mjere koje našoj državi mogu osigurati svijetlu budućnost, a budućnost se ne može zamisliti bez osiguranja adekvatne natalitetne politike. S tim u vezi, razmotrit ćemo i prijedloge iz Udruženja “Porodice 3 plus” s ciljem da kroz resor poljoprivrede nađemo modalitet kako implementirati predložene mjere – kazao je ministar Hrnjić.
    Vlahovljak je izrazio nadu da će i ostale institucije, u okviru svojih nadležnosti, prepoznati značaj mjera i aktivnosti koje zagovara Udruženje “Porodice 3 plus” i implementirati ih kroz svoje programe rada, saopćeno je iz Federalnog ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.