Tema u fokusu

Mladen Milanović, osnivač i vlasnik MG MIND d.o.o. Banja Luka: Realizacija projekata u oblasti obnovljivih izvora energije u 2024.


Kompanija MG MIND d.o.o. Banja Luka, koja se  bavi  poslovima trgovine, niskogradnje i visokogradnje, te investicijama i prometom nekretnina,  članica je MG MIND Corporate, jedne od vodećih grupacija na području BiH, koja visoko kotira i na inostranom tržištu.

U više od dvije decenije uspješnog poslovanja, MG MIND d.o.o. Banja Luka je postala eminentna kompanija sa 2.500 zaposlenih i godišnjim prihodom cca. 90 miliona KM, koja  je razvila mrežu od preko 1.000 poslovnih partnera širom BiH i regiona.

Inače,  MG MIND  d.o.o.  rangirana je  kao 19.  na  listi “100 najvećih kompanija u BiH”  Poslovnih novina u kategoriji velikih preduzeća po dobiti ostvarenoj u 2022. godini.

U intervjuu za Poslovne novine  Mladen Milanović, osnivač i vlasnik  MG MIND d.o.o. Banja Luka  istaknuo je da očekuju rekordne poslovne rezultate  i  do kraja 2023.  godine.

Možete li dati ocjenu o poslovanju kompanije MG MIND d.o.o. Banja Luka u 2022. godini, kao  i za sedam mjeseci 2023. Kakvi su ostvareni poslovni rezultati ?

Kompanija MG MIND d.o.o. Banja Luka  poslovnu 2022. godinu bilježi kao jednu od najuspješnijih od svog osnivanja. Naime, kompanija je ostvarila prihod od 91.077.483,00 KM, uz bruto dobiti prije oporezivanja 29.872.137,00 KM odnosno neto dobit u iznosu od 27.288.855,00 KM.

Tokom 2023. godine kompanija ostvaruje uspješne rezultate i veću realizaciju nego u istom periodu prošle godine pa sa 31. julom ove godine bilježimo prihod od 53 miliona KM. Svakako će veliki izazov biti sustići prethodnu godinu, ali ukoliko se trend poslovanja nastavi na ovom nivou moguće je i ostvarenje boljeg rezultata u poređenju sa 2022. godinom. Pred nama je, u svakom slučaju, izazovan period poslovanja u trećem i četvrtom kvartalu tekuće godine.

Na koje ostvarene poslovne rezultate ste posebno ponosni u proteklom periodu?

Prije svega, možemo se pohvaliti izuzetnim trendom rasta broja zaposlenih uz istovremeno unapređenje uslova rada. Posebna pažnja posvećena je poslovnom usavršavanju kao i povećanju naknada zaposlenima. Uz zajednička zalaganja i timski rad ostvarili smo poslovne rezultate na koje  smo svi ponosni.

Koje najvažnije projekte ili investicije ste realizovali u 2022. godini?

Tu su svakako aktivnosti kompanije Gradnja Plus koja posluje u sklopu  MG MIND-a. Naime, nakon završetka projekta Robne kuće Patrija u Prijedoru, koji je realizovan u avgustu 2021. godine, preduzeće je nastavilo sa završetkom projekta Naselje Park u Banjaluci gdje je u završnoj fazi unutrašnje osposobljavanje objekta u Lamelama D i E (fasadni, keramički i slični radovi). Riječ je o posljednjoj fazi, dok su za prethodne dvije godine lamele A, B i C prošle fazu primopredaje stanova. Sam završetak radova na lameli D se očekuje do 31. decembra ove godine, a na lameli E do polovine 2024. godine, tačnije 30. juna.  Riječ je o  naselju u jednoj od najatraktivnijih poslovnih zona Banjaluke, kapaciteta 550 stanova i 500 parking mjesta. Sam projekat dostiže vrijednost od preko 70 miliona KM.

Također, tu je i  kompanija City Mall, također vlasništvo kompanije MG MIND, koja  je krenula u gradnju stambeno- poslovnog kompleksa sa pet lamela okvirne površine 26.500 m², sa 228 stanova i preko 600 parking mjesta na lokaciji u strogom centru  još  21. aprila 2021. godine. Riječ je o projektu koji se  gradi u samom centru Banjaluke i u blizini glavne pješačke zone.

Plan je da Lamela 1 bude završena do kraja 2023. godine, a  trenutno je izvedeno oko 85 % radova. Kada su u pitanju Lamele 3 i 4 izvedeno je 65 % radova dok je u planu da budu završene do polovine 2024. godine. Lamele 2 i 5 su još u fazi konsolidacije projekta i njegova realizacija i početak gradnje trebaju početi na jesen ove godine. Planirana investicija dostiže vrijednost preko 120 miliona, a do sada je investiran 41 milion KM. Predviđeni rok završetka svih radova na projektu je 2027. godina.

Jedna od prioriteta kompanije MG MIND u narednom poeriodu bit će i ulaganje u obnovljive izvore energije. Šta je na tom planu do sada urađeno?

Što se tiče ulaganja u obnovljive izvore energije, preduzeće je u pregovorima za investiciju u solarne panele na najznačajnijim poslovnim objektima. To bi pored velike ekološke imalo i finansijsku ulogu na duži vremenski period pa je, ukoliko ekonomska opravdanost bude postojala, realizacija planirana 2024. godine.

Da li ste kao menadžer uspjeli ostvariti sve planirane ciljeve?

U 2022. godini uspješno smo ostvarili sve planirane ciljeve. U narednom periodu namjeravamo nastaviti sa istim stepenom posvećenosti i neprekidnim unapređenjem poslovnog okruženja kako bismo ostvarili i premašili ciljeve koje smo zacrtali. Naša dosadašnja postignuća predstavljaju osnovu na kojoj gradimo dalji uspjeh i rast.

Možete li reći koji  najveći  problem ili izazovi s kojima se susrećete u poslovanju?

Jedan od najvećih izazova i problema sa kojima se susrećemo je turbulentno tržište, prije svega rast svih cijena koji nam otežava poslovanje iz dana, iako smo preduzeli odgovarajuće mjere da zaštitimo svoje radnike. Ipak, turbulencije se svakodnevno osjete u poslovnom svijetu. Jedan od problema koje smo sad na kvalitetan način prevazišli je i odliv stanovništva te manjak radnika sa srednjom stručnom spremom. To je generalni problem na tržištu BIH. Kao što sam rekao, za sada se sa ovim problemima uspijevamo izboriti.

Kakvi su Vaši poslovni planovi i očekivanja do kraja  2023. i u narednoj 2024. i šta  će biti prioritet?

Prije svega očekujemo ispunjenje svih zacrtanih ciljeva. Do sada smo to tokom dugog niza godina i ostvarivali, a sve trenutno pokazuje da smo i ove godine na dobrom putu da postignemo željeni uspjeh. Prije svega, prioriteti će nam biti zadržavanje cjelokupnog menadžmenta, ulaganje u nove ljude, edukacija kao i zadržavanje kvaliteta svih proizvoda i usluga kao jedan od postulata poslovanja kompanije MG MIND.